I morse avslöjades det vilken produkt som svenska folket röstat fram som "vinnare" av antipriset Årets matbluff 2023. Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson sprättade kuvertet live i TV4 Nyhetsmorgon och "vinnaren" visade sig vara Coop Kalvfond.

Med i sändningen fanns också Coop Sveriges hållbarhetschef Mattis Bergquist för att kommentera utnämningen. Han sa till att börja med att han tycker att Årets matbluff lyfter viktiga frågor, vilket är bra, men att det var mindre kul att deras produkt utsågs till vinnare av antipriset. Han håller också med om att det är lite kalv i produkten och säger att de kommer att se över receptet.

– Det är en pinsam grej att få den här vinsten. Det är väl självklart att vi ser över det här.

Fler finalister som har reagerat
Redan under pågående omröstning meddelande konkurrenten Ica, som hade två produkter bland årets finalister, att de ska byta namn på sitt bröd Ica Hembakat. De efterfrågar nu ett nytt namn på Instagram.

Även företaget bakom finalisten Latitude 65 Norrsken, me ska ändra på märkningen. I en artikel i Västerbottens-Kuriren i fredags säger företagets vd att de kommer att lägga till "med smak av" på förpackningen för att förtydliga att produkten inte innehåller äpple eller päron. Företaget verkar dock inte vilja göra något åt den övriga kritiken som framförts.

Ivar Nilsson

Annons