Vad gör livsmedelsindustrin när vi inte längre vill bära hem och lägga ut pengar på buteljerat vatten, utan går över till att kolsyra vårt eget kranvatten?

Inser att det finns konsumenter är trötta på tillsatser? Knappast. Industrin tillverkar nya tillsatsbrygder som vi ska smaksätta vårt rena vatten med.

Egentligen är väl idén inte särskilt ny. Soda stream fanns i ett och annat hem på 70-talet.  Med smaker och färger och allt. Nu i miljömedvetenhetens tid dammas idén av. Stora ekonomiska och miljömässiga vinster görs, inte minst på stora vårdinrättningar som kan gå över till självbubblat vatten istället för dyrt flaskvatten.

Soda stream har ett stort antal smaker som man själv kan tillsätta, färgämnen, aromer, konstgjorda sötningsmedel, ja inte mycket i denna produkt är naturlig.

Procordias svar är Fun Light Sparkle, speciellt framtaget för hemmabubblare. Att Fun light står för produkter som närmar sig 100 procent tillsatser förvånar väl egentligen ingen längre. 

Tillsats är liksom själva idén.

Nu gör Soda Stream ett försök att möta opinionen mot konstgjorda produkter och lanserar linjen Naturals, "100 procent naturlig". Smaksättningen består av omkring 60 procent fruktjuice och resten vatten. Förutom de naturliga aromerna. Det behövs så otroligt lite arom för att ge effekt, ämnena är mycket potenta. Det är förmodligen därför man kommer undan med uttalandet "100 procent".

Naturliga aromer är tyvärr inte alltid så naturliga som man vill tro. Det finns ett traditionellt sätt att extrahera aromer ur sitt original. Det görs med hjälp av exempelvis sprit. Men – det är långt ifrån säkert, om ens troligt, att det är det du får i din läsk.

Naturliga och artificiella aromämnen har ibland exakt samma kemiska beståndsdelar, det är bara produktionsmetoderna som skiljer sig åt. Båda metoderna tar kemin eller mikrobiologin till hjälp. i fallet med naturliga aromer kan man ha frukten i fråga som grund, men det behöver inte ens vara den frukt man ska efterapa, utan kan vara en mix av arombeståndsdelar från olika frukter eller grönsaker

Författaren Eric Schlosser skriver i sin bok Snabbmatslandet:

"Naturliga och artificiella aromämnen tillverkas nu på samma kemiska fabriker, platser som få människor skulle förknippa med Moder Jord. Att kalla något av dessa ämnen för "naturligt" kräver en flexibel attityd till språket och ett utvecklat sinne för ironi".

Om man vill ha smak på sitt bubbelvatten och vill vara helt säker på att det man dricker är naturligt, kan man ju alltid dutta i lite av sommarens saft som står i skafferiet, eller lite av äppeljuicen man just har köpt hem, istället för att släpa hem ännu en flaska, den här med utspädd, smaksatt juice.

/Anna Karin Strand Nilsson
Annons