Svenska kycklingkonsumenter kan inte vänta sig friskare avelskycklingar, avelskycklingar som inte växer så snabbt att de får allvarliga benfel.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) kunde under en interpellationsdebatt i riksdagen inte utlova några regeländringar som gör att kycklinguppfödare kan ta in ägg eller dagsgamla kycklingar av friskare raser. 

Frågan var ställd av miljöpartiets Helena Leander med anledning av Svenska Dagbladets artikelserie om kycklinguppfödningen. De två raser som svensk kycklingproduktion använder sig av drabbas av svåra benproblem för att de är genetiskt programmerade att växa fort. De stränga svenska salmonellareglerna försvårar för uppfödarna att ta in andra friskare raser. Inte ens den enda Krav-märkta kycklinguppfödaren i Sverige har friskare raser att tillgå.

Jordbruksministern hänvisade till en kommande rapport från EU-kommissionen, en rapport som väntas bli färdig om två år och först därefter kan leda till lagändringar.

Han hävdade att Sverige redan har ett av världens strängaste djurskydd. Enligt det svenska djurskyddet är det förbjudet med avel som medför lidande för djuren.

Helena Leander hävdade att man i Sverige går runt förbudet genom importera dessa raser. För visst lider kycklingarna, sade hon och hänvisade till en brittisk studie där kycklingar som fick välja mellan vanligt foder och foder med smärtstillande, valde det senare.

Konsumenterna har också ett ansvar, ansåg jordbruksministern.

– Det har funnits krav på billiga livsmedel under lång tid. Det har satt press på lantbrukarna att producera mer effektivt. Tyvärr har det medfört konsekvenser till exempel produktionssjukdomar, sade Eskil Erlandsson.

Konsumenterna har möjlighet att visa sin makt i affären, sade jordbruksministern.
– Men då tittar man mest på priset.

Henrik Ennart, den reporter på Svenska Dagbladet som skrivit om förhållandena inom kycklingindustrin, kommenterar jordbruksministerns besked på sin blogg:

"Det innebär att Sverige inte bara är ett av få länder som inte har utbredd salmonella. Vi är dessutom det enda landet där man inte kan köpa riktig kyckling".

Frågan är hur omöjligt det skulle vara att få fram friska raser inom Sveriges eller Nordens gränser, utan att då vara beroende av import.

Se hela interpellationsdebatten >> Skriv in sökorden leander erlandsson








Annons