De vackert rosa räkorna vi köper kan vara färgade med azo-färgämnen som kan ge hyperaktivitet hos barn. Trots att Sveriges fiskares riksförbund antagit ett förbud mot färgning förekommer det fortfarande. Märkningen är otillgänglig för kunden och inte ens om man frågar i fiskdisken får man ett riktigt besked.

Räkor bildar på djupt vatten ett rött färgämne som fungerar som kamouflage. På vintrarna då de går på grundare vatten bildas inte färgämnet och räkorna som då fångas och kokas är blekare. För att kunna sälja prima, men säsongsbleka räkor tillsätter några fiskare färgämnen som E 110, paraorange och E 124 nykockin, till vattnet då de kokas på båten.

Innan Sverige gick med i EU fanns ett förbud mot azofärgämnen eftersom det ansågs kunna ge allergier. Sedan 1999 är det tillåtet i vissa produkter som godis, läsk och cocktailbär, trots att senare studier visat att de kan leda till hyperaktivitet hos barn. Yrkesfiskarna har antagit ett förbud mot färgning, och på fiskeauktionerna får de få fiskare som ändå gör det inget så kallat återtagspris om räkorna inte blir sålda.

Konsumentens val
Branschorganisationen Svensk Fisk ogillar också färgningen, men Ilona Miglavs informationsansvarig, säger att det egentigen inte är fiskarna som driver på färgningen utan konsumenterna som ratar de naturligt bleka räkorna. Hon önskar att kunskapen om räkornas naturliga säsongsvariationer kunde nå ut till konsumenterna.

Fredrik Lindberg, Yrkesfiskarna lägger ett större ansvar på de fiskare som trots förbudet färgar:
– Anledningen till att ett fåtal, trots förbud mot färgning av räkor, väljer att färga, är att man i vissa fall tror sig tjäna mer på att göra så. Vissa konsumenters uppfattning är att räkor ska vara röda och att de därför är beredda att betala mer för sådana räkor, säger Fredrik Lindberg till Sveriges Television.

Frågan inställer sig om konsumenter skulle välja rosa räkor om de fick veta att de var färgade med de omdiskuterade azofärgerna.

Dålig märkning
Henrik Johansson platschef på Göteborgs fiskauktion bekräftar enligt Svenska Dagbladet att det förekommer partier av färgade räkor och att deras kunder, fiskgrossisterna vet om det.  Den kunskapen verkar dock inte följa med till fiskdisken. År 2006 testade Göteborgsposten personal i diverse kända fiskaffärer i Göteborg, få var de ställen som visste eller korrekt kunde uppge om räkorna var färgade eller inte. I veckan ställde Svenska Dagbladet frågan i några fiskdiskar i Östermalmshallen i Stockholm och fick samma svävande svar.

Ilona Miglavs på Svensk Fisk är skeptisk:
– Jag vill påstå att kunskapen om att räkan är färgad når ut till fiskdisken eftersom varje låda då är märkt. Däremot har jag hittills inte sett många fiskhandlare som öppet deklarerar att räkorna är färgade och de gör fel eftersom det är lag på att konsumenterna blir informerade om tillsatser i maten, säger hon till Äkta vara.

Branschen hoppas på ett snart EU-direktiv om förbud mot azo-färgämnen.
– Många fiskhandlare vägrar också att befatta sig med färgad räka och vi tror därför att den inom kort kommer att fasas ut från marknaden, säger Ilona Miglavs. Enligt auktionens personal är det en marginell kvantitet av färgade räkor som går ut på marknaden och på auktionen arbetar man för att färgning skall upphöra.

Konsumentföreningen Stockholm uppmanar Sveriges fiskhandlare och livsmedelskedjor att kraftigt ta avstånd från färgning.
– Vi uppmanar dem att aldrig köpa in färgade räkor. Om dett trots allt skulle ske är det ett osvikligt krav att vi konsumenter ska upplysas om detta genom en tydlig skylt i fiskdisken, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö vid Konsumentföreningen Stockholm (KfS).
– Så mycket har jag förstått att är räkor processade på något sätt så ska vi konsumenter informeras om det. Och det sker inte i dag. Det är mycket illa.

Den främsta frågan Äkta vara ställer sig är förstås hur azofärgämnen över huvudtaget är tillåtna och hur de kan tillåtas i mat. Cocktailbär får man troligtvis inte i sig så många av, kanske inte rödfärgad stenbitsrom heller. Räkor äter man desto mer av.

Konsumenter har ett stort ansvar för sina val, men förutsättningen för att vi ska kunna välja är att vi vet att vi har ett val. Om fiskhandlarna tydligt informerar då de rosa räkorna är färgade kanske vi alldeles självmant skulle välja den naturligt vinterbleka.


Anna Karin Strand Nilsson
Bild: Leif LjungdahlAnnons