Nu ska det bli lättare att hitta Krav-märkt kött i vanliga livsmedelsbutiker, åtminstone om man handlar på Coop. Kedjan har lyssnat kraven från kunderna och tar nu in ett bredare sortiment på nöt-, fläsk- och lammkött. Beslutet betyder samtidigt ett stopp försäljningen av så kallat Scan-ekologiskt kött.
   
Utbudet av ekologiskt kött brukar kunna vara rätt magert i de vanliga butikshyllorna. Nötfärs, fläskkotletter brukar gå att hitta, men vill man ha något mer avancerat som sjömansbiff eller revbensspjäll har man fått lita till andra distributionsvägar.
   
Under varumärket Änglamark kommer kunderna att kunna hitta 29 nya produkter. Högrev, bog, rostbiff, skinkstek, grytbitar, lammentrecôte och lamytterfilé är några av produkterna. Hädanefter går det också att koka en helt igenom ekologisk ärtsoppa eftersom också Kravmärkt rimmad fläsklägg ska ingå i sortimentet, utlovas det.

Det stärkta samarbetet med Krav betyder också att Coop slutar att sälja det så kallade Scan-ekologiska köttet, som inte gör skillnad på om det är EU-ekologiskt eller Krav-märkt.
 – Vi vill främja en bättre djurhållning. Ekologisk uppfödning är ett bra alternativ jämfört med konventionell uppfödning. Krav-märkningen går ett steg längre och har ännu strängare regler för djurhållningen, säger Coops miljöchef Michael Robertsson.
   
Köttet levereras i huvudsak från gårdar som slutit sig samman i grupperna Ostgotha, Gotlands ekologiska och Upplandsbonden. Målet är att det ska bli fler.
– Vår ambition är att arbeta med så mycket närproducerat som möjligt och att stimulera till ökade volymer med Krav-märkt kött. Vi har en direkt dialog med Krav kring dessa frågor, säger Magnus Nelin, presschef på Coop.
   
Coop som under alla år haft ett ekologiskt försprång gentemot andra kedjor har legat och lurat i vassen de senaste åren. Initiativ har i stället kommit från andra: Axfood beslutade redani våras att inte längre ta in det så kallade Scan-ekologiska köttet. Citygross bestämde sig ungefär samtidigt för att ta ut samma pris på det normalt dyrare ekologiska köttet, som för det konventionella.
   
Annons