Hur är det möjligt att laga luncher för 7 kronor i snitt? Den frågan undrar många som betalar 10 gånger mer för sin utelunch på jobbet och kanske 4 gånger mer för den som väljer att stoppa en köpt färdigrätt i micron.

Utmaningen att lyckas har upptagit kocken och journalisten Peter Streijffert allt sedan han drog igång en matduell med färdigmatsjätten Findus. Äkta vara har tidigare skrivit om hans bravad.

För Peter Streijffert är det enkelt:
– Genom att laga mat från grunden, att köpa hem råvaror istället för produkter, bidrar du till att minska antalet transporter. Istället för att exempelvis köpa hem majonäs, aioli, glass och sorbet – så köper du hem ett paket ägg och gör hela rasket själv. En vara ersätter geschwint fyra.

Peter Streijffert lagar samma rätter som Findus. Hittills har han hunnit med 162 stycken. Prismässigt leder han överlägset, verkligen överlägset. Tidsmässigt leder Findus, men det är en förvånansvärt liten ledning.

Och ställningen i Matduellen efter 162 lagade luncher?
Peter vs Findus aktuell ställning: 148–11
•Peters lunch har hittills kostat 1 390:-. Findus 3 877:-.
•Matlådorna har tagit 1 281 min att göra, Findus rätter 941 min.
•Peters lunch kostar i snitt 130 kr i månaden (7 kronor per lunch).
Snittpriset för lunch på restaurang har höjts och ligger nu på 74 kr. Skillnaden gör att han sparar in en hel del gentemot restauranggästen.
Så här räknar han:
•335 kr/vecka
•1 334 kr/månaden
•14 740 kr/år (räknat på 11 månader)

För den som vill se hur han faktiskt gör, gå in
på matduell >>
Annons