Gårdagens premiär för märkningen Äkta vara har redan väckt uppmärksamhet och vi får in mängder av frågor och kommentarer. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren.

Vilka produkter kan få ha märket Äkta vara?
Alla sammansatta eller på olika vis förädlade produkter som uppfyller kriterierna för märket. Rena råvaror har ju normalt inga tillsatser och det är därför ingen poäng med att märka ut dem.

Och vilka är kriterierna?
Att produkten är fri från samtliga E-nummerklassade tillsatser (med undantag för bakpulver och fruktpektin). Den får heller inte innehålla några aromämnen, industriella ingredienser som inte traditionellt ingår i livsmedlet eller tillsatta vitaminer och näringsämnen. Dessutom granskar vi förpackningen så att inte texter och bilder vilseleder konsumenten.

Varför gör ni undantag för bakpulver och pektin?
För att dessa ingredienser i flera generationer har använts i hemmen när vi ska göra exempelvis sockerkaka eller blåbärssylt.
Så det är alltså fritt fram för tillverkarna att använda dessa tillsatser i Äkta vara-produkter?
Nej, det är inte. De får bara användas i de produkter där de traditionellt ingår. Och vi godkänner bara den sorts pektin som utvinns ur frukt och inte kemiskt framställt så kallat amiderat pektin.

Vad betyder ”industriella ingredienser”?
Våra moderna livsmedel innehåller inte bara en massa onödiga tillsatser utan även mängder av andra ingredienser som inte traditionellt hör hemma i livsmedlet. Ofta används de som bulkmedel för att dryga ut produkten eller för att på olika sätt påverka konsistensen. Modifierat majsstärkelse är ett av många exempel.

Vad menar ni med vilseledande marknadsföring?
Tyvärr är butikshyllorna fulla med sådana exempel. Många fabrikanter lovar runt och håller tunt. Apelsinmarmelad med för lite apelsin eller pesto där man bytt ut pinjenötterna mot cashewnötter kan aldrig bli Äkta vara. Det räcker inte med att produkten är tillsatsfri, konsumenten får ju inte bli lurad.

Behövs det verkligen en märkning till?
Ja, vi tycker det. Trots att det redan finns många märkningar finns det ingen som garanterar att maten är tillsatsfri. Och just nu är ju detta för många konsumenter en av de viktigaste frågorna. Vi vill underlätta för alla dem som inte varje gång de ska handla vill fördjupa sig i innehållsförteckningen. Dessutom hoppas vi att märkningen ska leda till att fler tillverkare tar fram tillsatsfria livsmedel.

Hur går märkningen till?
Hittills är det livsmedelskedjan City Gross som har ansökt om märkning. De lämnar in blanketter med noggrann beskrivning av innehåll och tillverkningsprocess. Där finns även bild på förpackningen för att vi ska kunna bedöma om kunden skulle kunna vilseledas av etiketten. Vi tittar också på om namnet på produkten överensstämmer med innehållet. Varje produkt godkänns för sig. Det kan betyda att bara en av flera produkter i samma kategori och från samma tillverkare får Äkta vara-märkas.
 

Annons