– Det är bedrövligt att regeringen värderar de svenska konsumenterna så lågt. Det är också märkligt mot bakgrund av vad man tidigare har sagt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson om budgeten som presenterades idag.
"Konsumentorganisationer är viktiga"
I vårändringsbudgeten 2023 utökade regeringen stödet till aktörer i civilsamhället som på olika sätt främjar konsumenters intressen med en miljon. I en debattartikel i Expressen den 24 mars skrev finansminister Elisabeth Svantesson och konsumentminister Erik Slottner att det var särskilt viktigt nu när hushållen är under hård ekonomisk press.
Plötsligt borttaget stöd
Ändå valde man ett halvår senare att helt plötsligt ta bort stödet. Det innebar ett hårt slag mot både den svenska konsumentrörelsen och den rad organisationer som har tagit del av stödet, däribland Äkta vara och paraplyorganisationen Sveriges Konsumenter.
Skälet som regeringen hänvisade till var att man behövde omfördela pengar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), som hanterar tvister mellan konsumenter och företag, hade fått en ökad mängd ärenden att hantera.
Nytt läge
Efter det har reglerna för anmälningar till ARN ändrats. Man måste numera betala en avgift för att göra en anmälan till ARN samtidigt som värdegränsen för vilka ärenden som handläggs ska höjas. Dessa åtgärder kommer sannolikt minska antalet ärenden till myndigheten.
– Mot bakgrund av att ARN nu har fått sina pengar och antalet ärenden väntas minska så hade det enda rimliga varit att nu återställa det tidigare stödet till konsumentorganisationer. Det handlar dessutom om småpengar i en statsbudget, men som gör stor nytta för svenska konsumenter, säger Björn Bernhardson.
Det totala anslaget för stödet var 2023 14,5 miljoner.
Även Sveriges Konsumenter kritiserar budgetpropositionen i ett pressmeddelande.