City Gross och Axfood är än så länge de butikskedjor som klart och tydligt säger nej till att köpa in produkter med köttlim.

– Aldrig att vi säljer köttklister, säger Peter Lund, vd för Bergendahls, ägare till City Gross till Äkta vara.
– Vi har inga planer på att ta den typen av kött, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

Ica och Coop ställer sig tveksamma till att ta in produkter där trombin används som klister för att fejka helt kött., men vågar inte säga klart nej. City Gross, som packar allt kött själva, säger att inget klistrat kött kan komma in den vägen.

–Eftersom vi styckar och packar vårt färska kött i butiken behöver ingen känna oro över att det köttet skall vara limmat. När det gäller fruset kött och charkprodukter påverkas vi av hur våra leverantörer väljer att agera. Vi för därför en dialog med dem i syfte att ingen konsument skall behöva känna oro för att de ej får vad de betalar för, säger Bengt Dowler, färskvaruchef på City Gross.

De största kedjorna passar på varandra:
– Man måste titta på konsekvenserna och på vad Livsmedelsverket anser säger Magnus Nelin, presschef på KF och Coop till Aftonbladet

Även Ica är avvaktande när Aftonbladet ringer:
– Som det ser ut i dagsläget är det inte intressant för oss, säger kvalitetsansvariga Johanna Stiernstedt, och öppnar därmed för att Ica kan ändra sig.

Axfood lämnar inga sådana bakdörrar öppna:
– Det viktigaste i den här frågan är att vi inte är intresserade av att ta in produkter som ske se ut som något de inte är.

Bergendahls vd Peter Lund är också tydlig.
– Som gammal styckmästare tycker jag illa om alla former av tillsatser i kött. Aldrig att vi säljer köttklister.

Branschorganisationen Kött-och charkföretagen i Sverige är också skeptiskt. VD:n Åke Rutegård:
–Jag lutar åt att vi tar bestämt avstånd från produkten. Den tillför ingenting. Den riskerar bara att leda till kritik att vi försöker lura konsumenterna, säger han till ATL-tidningen.


Annons