Charkfabrikörer – kom igen nu, skriver Sara L Bränström i en krönika i Svenska Dagbladet Näringsliv. Det hon syftar på är att trendrapport efter trendrapport visar ett stort intresse för ren mat utan livsmedelstillsatser, ändå är charkdiskarna fortfarande fyllda med pressad ”skinka”  och korvar späckade med tillsatser.

Hon är på spaning efter smörgåspålägg i sin butik. ”Helst riktig skinka som inte gjorts av sammanpressad köttmassa och som är fri från onödiga tillsatser. Hon hittar ingenting inte bland prickekorvarna och pastejerna heller. Till slut orkar hon inte vända på alla paket för att läsa vad de innehåller.

”Intresset verkar rekordstort. Men i min matbutik händer inte särskilt mycket.

Och Sara Bränström, som tidigare skrivit om Äkta vara undrar:
”Varför är det bra en enda matvarukedja som har bestämt sig för att hjälpa kunderna med en särskild märkning så att man lättare hittar de schyssta varorna? Kom igen nu!”

Svensk Handel har kommit med en trendrapport som visar att intresse för ekologi och ursprung blir allt viktigare för konsumenterna. Att hänga med här handlar om det egna företagets anseende, enligt rapporten.

Samtidigt dimper köttklistret ned och försvaras omedelbart av Livsmedelsverket eftersom det inte är farligt. "Men vem vill egentligen äta köttklister?"


Annons