”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”. Den mycket ovanliga formuleringen kommer från och med nästa vecka att stå på livsmedel som innehåller vissa färgämnen.

De omtalade färgämnena, azofärgämnen och kinolingult har diskuterats länge och var tidigare förbjudna i Sverige. I samband med EU-inträdet tilläts färgerna igen. Men sedan den så kallade Southamptonstudien, som publicerades i ansedda tidskriften The Lancet, visade att de kunde orsaka överaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn. Efsa, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet menade att det inte fanns tillräckliga bevis, men EU har ändå sänkt gränsen hur mycket som får användas för flera av ämnena efter tuffa förhandlingar med EU-parlamentet.

De nya märkningsreglerna gäller:
•    para-orange E 110
•    azorubin E 122
•    tartrazin E 102
•    allurarött E 129
•    nykockin E 124.
•    kinolingult E 104

Dessa får idag användas i nästan alla livsmedel som får färgas, det vill säga glass, godis, konditorivaror, desserter, sylt, frukt- och grönsaksberedningar, stenbitsrom, smaksättningspreparat, kosttillskott och läkemedel, samt drycker med undantag för saft som aldrig får färgas. Även räkor kan ibland vara färgade med bland annat para-organge även om det fördöms i fiskeribranschen.

Livsmedelsföretagarna och handeln har lovat självsanering. Men – när tidningen Råd och Rön gjorde en genomgång i butikshyllorna visade det sig att branschen hade glömt sina löften och de omdiskuterade färgämnena fanns i fler produkter än någonsin tidigare.

Men från och med den 20 juli kommer dessa att märkas med en varning så att var och en kan ta ställning. Livsmedel som släppts ut på marknaden eller märkts före den 20 juli får säljas till bäst före-dagen eller sista förbrukningsdag utan den särskilda märkningen, enligt Livsmedelsverket.

– Det är viktigt att konsumenterna får information om vad maten innehåller och denna märkning visar att det finns en osäkerhet om just dessa tillsatser. Den här typen av märkning är mycket ovanlig men det är en fråga som varit svår för alla inblandade parter, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör vid regelavdelningen, Livsmedelsverket.

Söktesultat för azofärger azofärgämnen Southampton

Annons