Knappt har boken "Döden i grytan" packats upp på bokhandelsdiskarna förrän frågan om konsekvenserna av vår tids industriella matproduktion hamnar på löpsedlarna.

henrik ennart[dan hansson]Mats-Eric Nilssons båda böcker " Den hemlige kocken" och "Äkta vara" har lett till en intensiv debatt om tillsatser i maten. Nu tar han tillsammans med Svenska Dagbladets nyhetsreporter Henrik Ennart matdebatten ett stort steg vidare. Den nya boken handlar inte bara om den mat vi handlar i butiken, utan om den industrimat som serveras på förskolor, sjukhus äldreboenden och restauranger.

Bokens undertitel lyder:"Om vår rädsla för riktig mat". Att hantera färskvaror betraktas i dag som ett högriskprojekt. Hur blev det så? Och hur kommer det sig att lagar och regler gynnar storproduktion av livsmedel, när det är på i de stora produktionsenheterna följderna av en kraftig bakterietillväxt kan bli som farligast.

Mats-Eric Nilsson, vilket är det viktigaste budskapet med boken?
– Att mat inte bör produceras enligt samma principer som mobiltelefoner och gymnastikskor. Råvarorna är Mats-EricNilsson[MattiasBardå] levande materia som inte kan tryckas in i vilka storskaliga industriella mallar som helst utan att det uppstår allvarliga problem. Snabbuppdrivna och omogna tomater smakar inte bara trist utan är ofta dessutom näringsmässigt urlakade. Och samma sak gäller för köttfabrikernas sorgligt ihopträngda djurmassor.
– Trots att man i debatten talar sig varm för det småskaliga kommer ständigt nya myndighetskrav som gör det svårare att laga mat i liten skala nära konsumenten. På olika sätt gynnas istället den fabriksmässiga matproduktionen. Det är mycket lättare att få tillstånd att servera pulvermos i en korvkiosk än riktigt potatismos. Eller att tina upp fabriksbakat bröd istället för att få servera hembakt. Och myndigheterna lägger faktiskt ned mer energi på att kontrollera små kvarterskrogar och kaféer än större och mer riskfyllda livsmedelsanläggningar.

Vad gör dig mest upprörd av det ni har fått fram?
– Hur den internationella kötthanteringen i snabb takt koncentreras till några stora hänsynslösa giganter.

Vad gjorde dig mest förvånad?
– Att Alexis St Martin som den 6 juni 1822 på nära håll blev nedskjuten i en pälsaffär kunde överleva med ett titthål i magen där hans läkare kunde studera hans matsmältning. Denna märkliga historia finns med i det kapitel som handlar om hur viktig måltiden är för vårt välbefinnande och hur matlagningskunnandet en gång i tiden gjorde oss till människor.

Matfrågorna har chansen att få en roll i valrörelsen. Vilken är din uppmaning till politikerna?
– Att ta matfrågan på allvar och underlätta för en småskalig och lokalt förankrad matproduktion. Det gäller att bryta den pågående utvecklingen mot alltmer offentligt upphandlad industrimat och åter börja tilllaga maten från grunden så nära dagisbarn, skolbarn, sjuka och gamla som möjligt. Dessutom borde man införa någon form av innehållsdeklaration på krogen, så gästen får veta vilka tillsatser kocken har använt sig av. Det gör man redan i EU-landet Tyskland så det borde inte vara omöjligt här.

Tröttnar du aldrig på ämnet mat?
– Nej, hur kan man göra det? Det finns ju knappast något större. Alla måste vi ju äta flera gånger om dagen. Så det är egentligen konstigt att detta ämne under så lång tid av medierna har behandlats så styvmoderligt. Matjournalistik och matböcker var länge bara ett sätt att förmedla recept på, trots att det finns så mycket intressant att granska när det gäller våra livsmedel och hur de framställs.

Bild Henrik Ennart: Dan Hansson
Bild Mats-Eric Nilsson: Mattias Bardå


Se Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson i Godmorgon Sverige>>
Läs ett utdrag ur Döden i grytan>>
Läs mer om debatten kring boken Döden i grytan>>




Annons