Coops samtliga butiksbagerier har blivit Kravcertifierade och kommer att sälja Kravmärkt bröd. Det betyder inte att allt bröd som bakas i de 45 butikerna är ekologiskt. Till att börja med kommer det att bakas ett matbröd och ett kaffebröd, men sortimentet ska utökas.

Det betyder inte heller att brödet är tillsatsfritt även om det är en god bit på väg. Mjölet man bakar med innehåller som så mycket annat mjöl, syntetiskt framställd askorbinsyra och enzymer.

Brödet bakas inte helt från grunden i butikerna. Coop har tagit hjälp av bagerimixföretaget Norlander Zeelandia som levererar grunden för degen och coopbagarna tillsätter mjöl och övriga ingredienser.

Den produktserie som Coop använder sig av heter Gröna familjen. Den är till största delen ekologisk.
– Vi har valt produktserien för att på ett bra sätt säkerställa att vi har exakt samma produkt på alla enheter, och för att minimera risken för sammanblandning med konventionellt odlade produkter/ingredienser, säger pressekreterare vid Coop, Janne Pettersson.

Det matbröd butikerna börjar med kallas Optimalbröd, ett bröd som innehåller surdegspulver, men som i huvudsak är ett jästbröd. Förutom vanliga ingredienser, kända för hemmabagaren, innehåller brödet också fiskolja, extra vetegluten och betfibrer. Muffinsen innehåller till 98 procent ekologiska ingredienser.


Norlander Zeelandia är en Sveriges ledande leverantörer av alla tänkbara ingredienser till konditoribranschen. I sortimentet ingår bagerimargariner och andra fettprodukter, brödbaser, kakmixer, kaffebrödsfyllningar, bakmedel, vaniljkrämspulver. Företaget tillverkar även livsmedelsfärger och aromer under varumärket ”Hagelberg’s”.

Äkta vara kommenterar
Det är bra att livsmedelskedjorna höjer sina ambitioner när det gäller bröd. Många större butiker kan ha hundra sorters bröd, men få påminner om det som bakas hemma utan tilllsatser och de flesta är fraktade långa vägar från några få bagerier. Coops butiksbakade bröd ger tyvärr inget större smakintryck trots att det är närbakat, Dessutom gör inplastningen att känslan av nybakat försvinner. 
 
 

Annons