Äkta vara-märkningen får ett nytt utseende och kommer att tryckas direkt på produkternas Ämärkeetiketter.  Samtidigt har föreningen Äkta vara anlitat certifieringsorganet Aranea som ska verifiera arbetet med märkningen.
Det nya märket Äkta vara, som är en service till de konsumenter som vill undvika tillsatser i maten, har på mindre än ett år etablerat sig på svensk livsmedelsmarknad. Äkta vara finns idag i 28 butiker från Trelleborg till Sundsvall och omfattar ett ständigt stigande antal matvaror, idag 423 produkter hos City Gross. Senare i höst finns märkningen även hos resten av butiksnätverket Den svenska matrebellen.

– En fantastisk utveckling, säger Björn Bernhardson, ordförande för Äkta vara Sverige som står bakom märkningen. Vi hade aldrig kunnat drömma om att på så kort tid få ett så stort genomslag för märket. Det finns uppenbarligen väldigt många konsumenter som liksom vi är trötta på matfusk och tillsatser och letar efter renare alternativ.

Men Äkta vara nöjer sig inte med dessa inledande framgångar. Föreningen tar nu nästa steg för att märkningen ska spridas till fler produkter och butiker. Och tanken är att Äkta vara-märket inte bara ska finnas på butikernas hyllkanter utan tryckas direkt på produkternas etiketter, som Krav och andra matmärkningar.
– Det finns ett stort intresse för detta bland branschens aktörer. Och det är ju mycket bättre för konsumenten att märket sitter på produkten och därmed följer med ända in i kylskåpet hemma, säger Björn Bernhardson.

Livsmedelsverket har tidigare riktat kritik mot märkets utformning eftersom man anser att texten "Äkta vara" kan vara vilseledande. Därför ändras märket nu till ett "Ä" med en förklarande tilläggstext.
– Vi håller inte med verket utan anser att det i våra kriterier tydligt framgår vad som menas med "äkta vara". Men vi kan inte fortsätta att stångas med dem på denna punkt och gör denna eftergift för att komma vidare, förklarar Björn Bernhardson.

Äkta vara har även fått kritik för att det saknas en oberoende granskning av föreningens märkningsbeslut. Vad gör ni åt det?
– Vi håller med om att detta är viktigt för märkets trovärdighet och har därför anlitat certifieringsorganet Aranea, som ska verifiera våra beslutsprocesser.

Annons