Det jämtländska mejeriföretaget Fjällbrynt är på väg att säljas till den globala jätten Unilever, skriver Länstidningen Östersund. Men planerna får kritik från bland annat tv-kocken Niklas Ekstedt.


– Det är väl kanske bra på sätt och vis att säkra upp den ekonomiska situationen för Fjällbrynt, som jag förstår det har haft det lite turbulent de senaste åren. Men samtidigt tycker jag som konsument att det är tråkigt att stora företag tar mer och mer andel över det vi handlar i butikerna. Man ser i USA till exempel så är det i stort sett bara tre-fyra stora livsmedelsföretag som kontrollerar all livsmedel i butikerna, och den utvecklingen börjar vi att gå mot i Europa också och det tycker jag är tråkigt, säger krögaren Niklas Ekstedt, som jobbar för att värna den svenska matkulturen, till Radio Jämtland.


Rykten om försäljningen av det jämtländska mejeriföretaget har florerat en tid, men enligt uppgifter till LÖ återstår nu endast en spekulant, Foodmark Sweden. Företaget ägs av den norska livsmedelskoncernen Agra, som i sin tur är ett dotterbolag till Unilever. Därmed blir Fjällbrynt, om affären går i lås, en del i den multinationella livsmedelskoncernen med verksamhet i 170 länder. Och just den trenden, att mindre företag köps upp av ett fåtal stora jättar, tror Niklas Ekstedt leder till ett minskat utbud för konsumenterna.


– När det bara är två-tre stora företag så blir smakerna mer likadana och utbudet blir mindre. Man tror att det är mer, när man går i butikerna så känns det som om det är jätte mycket att välja mellan, men i verkligheten är det egentligen samma vara som de har smaksatt, säger han.


Fjällbrynt tillverkar, förutom det klassiska och särpräglat regionala messmöret, också messost och mjukost. Trots att företaget går bra ekonomiskt så vill Milko sälja det för att få in pengar som kan täcka upp för nedskärningar i andra delar av koncernen.

 

Annons