Nitritfritt bacon går hem hos svenskarna. Försäljningen av Tulips Ä-märkta och ekologiska bacon har nämligen ökat kraftigt, enligt siffror från Nielsen.

Vid halvårsskiftet och ett år tillbaka har försäljningsvärdet ökat med 74 procent jämfört med samma period året innan. Som jämförelse ökade produktkategorin "bacon och rimmat kött" med endast drygt sju procent under samma period.

Dagligvaruhandelns sammanlagda försäljning av baconet, som blev Ä-märkt i december 2019, uppgick under perioden till 5,4 miljoner kronor.

– Vi tycker att det är väldigt roligt att efterfrågan har ökat. Vi har länge drivit på för mer nitritfria produkter och det verkar ha gett effekt, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Bara kött och salt
Baconet innehåller bara griskött och salt. Det innehåller alltså ingen nitrit eller andra tillsatser, vilket i princip all annan bacon innehåller, både konventionell och ekologisk. Det är rökt på riktigt med bokspån.

Köttet är danskt och kommer från ekologiskt uppfödda grisar, som har knorren kvar och får gå ute och böka.

Att det exporteras nitritfritt bacon från just Danmark är ingen slump. Där är nämligen allt ekologiskt bacon gjort utan detta konserveringsmedel, eftersom det där inte är tillåtet att använda det i ekologiska produkter.

Ivar Nilsson

Läs mer
Äkta vara har i flera år drivit på för fler nitritfria alternativ i charkdisken. Läs mer under kampanjen Industrins nitritbluff >>

Annons