Så lyder ett gemensamt beslut till naturgodistillverkarna Exotic Snacks, Parrots samt Coop och Hemköp, som båda säljer naturgodis under eget varumärke. Det är Ann Fernholm som skriver om det i sin blogg. Beslutet kom efter att hon för tre år sedan skrev ett öppet brev till de aktuella tillverkarna och sedan förra året anmälde dem till livsmedelskontrollen, eftersom inga åtgärder hade vidtagits av företagen.

Kallar choklad för yoghurt
Brevet om anmälningarna handlade om två saker: att de kallar vit choklad för yoghurt och de smyger in vanligt godis på naturgodishyllan.

Tillverkarna har sedan länge sålt olika varianter av torkad frukt och nötter med ett överdrag av yoghurt. Detta överdrag består dock huvudsakligen av vit choklad, med någon procent yoghurtpulver samt yoghurtarom.

Tillverkarna har redan börjat ändra på produkterna. Exotic snacks har till exempel nu bytt namn på de produkter som har yoghurt i namnet. Numera står det istället "vit choklad med yoghurtsmak” eller bara "vit choklad yoghurt” (i alla fall på hemsidan).

Naturgodis ska innehålla nötter eller frukt
Det andra klagomålet gällde att vanligt godis, till exempel lakrits med chokladöverdrag, säljs i samma hyllor som naturgodiset. Detta menar livsmedelsinspektörerna inte är tillåtet, eftersom naturgodis bör anses vara en så kallad vedertagen beteckning, med innebörden att produkten måste innehålla någon form av nöt eller frukt.

På detta område har tillverkarna ännu inte genomfört några förändringar, enligt Ann Fernholm. Enligt kontrollanternas beslut har företagen till sommaren på sig att göra förändringar så att de följer reglerna.

Läs mer hos Ann Fernholm

Annons