Svenska bönder använder mindre antibiotika än i många andra länder, bland annat är det inte tillåtet att ge det förebyggande till friska djur. Det vill regeringen sprida globalt, eftersom en hög användning ökar antibiotikaresistensen, vilket innebär ett hot mot människors och djurs hälsa, mot biologiska mångfald och mot livsmedelsförsörjningen.

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska stärka och effektivisera det svenska arbetet för en minskad användning av antibiotika globalt. Bland annat ska man titta närmare på om kött ska kunna märkas med hur mycket antibiotika som använts i djuruppfödningen, så att konsumenten får bättre information om detta, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Sverige har legat i framkant länge när det gäller arbetet mot antibiotikaresistens och nu behöver arbetet bli mer känt och få ökad genomslagskraft internationellt. Hur vi marknadsför svenska livsmedels mervärden kan indirekt främja en omställning till mer ansvarsfull antibiotikaanvändning i andra länder, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande.

Utredningen är en del av januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Ivar Nilsson

Annons