Foto: Foodwatchers

I veckan avgjordes Tysklands motsvarighet till Årets matbluff, som delas ut av organisationen Foodwatch. "Vinnaren" av Der Goldene Windbeutel (ungefär den gyllene luftbakelsen) blev i år kycklingbröstfilé från en av Tysklands största livsmedelskedjor, Rewe. 

Kycklingfilén, från dagligvarukedjans eget märke, marknadsförs som klimatneutral men är i själva verket varken utsläppsfri eller CO2-kompenserad, enligt Foodwatch gransking.

Greenwashing
– Rewe använder sig av falska CO2-certifikat för att marknadsföra sig som klimatvänliga, och lurar därmed miljömedvetna konsumenter. Gröna reklamlögner om icke-ekologiska produkter måste stoppas! säger Manuel Wiemann, valledare för Goldene Windbeutel 2021.

Foodwatchers var på plats i Köln vid företagets huvudkontor för att dela ut antipriset, en förgylld bakelse. Dock var det ingen på företaget som kom för att ta emot priset. Video på "prisutdelningen" finns här >>

Årets matbluff 2021
Äkta varas antipris Årets matbluff avgörs först i början av januari, eftersom vi håller nomineringen öppen hela året, fram till 31 december. Har du hittat den värsta matbluffen 2021? Klicka på knappen nedan för att nominera!Annons