En unik kombination av den fermenterade te-drycken kombucha och stora mängder färskpressad frukt eller bär. Det är Ichas framgångskoncept som tagit Södermalm med storm. Grundaren Ash Talukder berättar att idén kring Icha väcktes efter att han på barer, fester och middagar saknade riktigt goda alkoholfria alternativ. 

– Avsaknaden av en hantverksmässig kvalitetsdryck, som var både god, fräsch och någorlunda hälsosam, var påtaglig, säger Ash som har en hälso- och träningsbakgrund och dessutom är utbildad inom medicin. Han upptäckte för flera år sedan magin med kombucha. En kolsyrad, fermenterad te-dryck med mångtusenåriga anor.

Kombination av kombucha och färskpressad frukt
Det som gör att Ichas drycker sticker ut är den rikliga mängden kallpressad ekologisk frukt och/eller bär som tillsätts till den färdigfermenterade kombuchan. 

– Även kombuchaskeptiker gillar Icha. Den smakar inte vinäger! Icha kan drickas som en drink till minglet eller som alkoholfritt alternativ till middagen. Det går även att göra fantastiska cocktails och mocktails (alkoholfri cocktail) på den, berättar Lavan Hakim, medgrundare till Icha. 

Något som barer och restauranger runt om i Stockholm har tagit fasta på. Icha-dryckerna är mycket populära bland stans drinkmästare.

Icha valde tidigt att de ville Ä-märka sina produkter 
– För oss var det självklart att sätta Ä-märkets kvalietsstämpel på vår produkt, eftersom vi jobbar uteslutande med rena råvaror och med varsamma metoder, utan vare sig konserveringsmedel eller andra tillsatser, säger Ash.

Lokalt hantverk
Icha bryggs lokalt, med ekologiskt svart och grönt te från grannarna på The tea centre of Stockholm. När kombuchan är färdigbryggd tillsätts kallpressad frukt- och/eller bär. I exempelvis Icha Svartvinbär Aronia är bären lokalt plockade, medan Icha Ananas Ingefära av förklarliga skäl inte är det.

– Beroende på vilken av Icha-sorterna man väljer får man någonstans mellan 47,5 och 62,5% färsk, kallpressad frukt eller bär. Oavsett var frukten kommer ifrån så är vi väldigt måna om kvalitén och vi jobbar bara med obesprutade, ekologiska råvaror, säger Ash.

Varsam hantering av råvaran
Till skillnad från många andra kombucha-drycker på marknaden varken pastöriseras* eller RAW-filteras* Ichas kombucha. Detta för att behålla alla nyttiga mikroorganismer, som tyvärr försvinner vid sådan behandling. Alla goda bakterier, som anses så bra för magen, finns därför kvar i Ichas drycker: 

– Det är vanligt att kombucha-tillverkare tillsätter kolsyran i efterhand men eftersom vi inte pastöriserar kombuchan behåller den också sin naturliga kolsyra.

Ichas kombucha-drycker går för närvarande att köpa i pop-upbaren i Söderhallarna i Stockholm men vi hoppas att i framtiden få se den i fler städer.

*Vid pastörisering värmer man upp ett livsmedel för att ta död på bakterier och andra mikroorganismer. Detta görs bl a. för att förlänga hållbarheten.

* Vid RAW-filtering (mikrofiltering) filtrerar man istället bort bakterierna bl. a för att förlänga hållbarheten. 

Se produkterna här >>

Följ Icha på Instagram >>

Om Ä-märket >>

Daniella Bergman

Annons