Det hände massor med Äkta vara och inom matdebatten under 2013. Här kommer en liten sammanfattning.


Findus lasagneFörra vintern briserade den världsomspännande skandalen med nötköttsprodukter som i själva verket visade sig innehålla hästkött. Det blottlade på ett tydligt sätt hur dagens matindustri fungerar och hur lite koll producenter och myndigheter egentligen har.

Andra aktuella ämnen har varit avslöjandet om att vaniljarom kan tillverkas av bävergäll och att vin kan innehåll en lång rad tillsatser, som dock inte behöver skrivas ut på ingrediensförteckningen.

Användandet av fosfater har varit en annan het potatis. EU ville att dessa tillsatser, som ofta används i kött- och charkprodukter för att de ska kunna hålla mer vatten, inte längre ska få användas i bland annat svensk flintastek och julskinka. Det accepterade det svenska Livsmedelsverket, men de gick däremot inte med på EU:s krav på att även ta bort konserveringsmedlet nitrit i dessa produkter. Ny forskning som som presenterades under året visade också att vårt höga intag av fosfor, som till stor del utgörs av tillsatser, kan innebära en hälsorisk.

Intresset för Äkta vara och äkta varor har varit fortsatt stort. Under förra året ökade antalet medlemmar från 579 till 957 stycken. Både ni gamla och nya medlemmar är viktiga för att ge Äkta vara styrkan att påverka den mat som vi äter. Tyvärr nådde vi inte riktigt upp till vårt mål om 1000 medlemmar innan årsskiftet, något som vi hoppas uppnå så snart som möjligt. Tipsa gärna vänner och bekanta om att bli medlemmar.

ÄmärkeÄ-märket fortsätter också att växa. Under 2013 skrev vi avtal med åtta nya företag, vilket vi är väldigt glada över. De gör bland annat färdigmat, buljong, smaksatt vodka, chips, glass, lingondrycker, korv och ost. Under 2014 kommer vi att satsa ännu mer på en bredare lansering av märkningen.

Under 2013 har föreningen varit ute på ett antal aktiviteter runt om i landet, bland annat Eco now-mässan i Stockholm, Bondens egen matfestival i Uppsala och ett event i Mood gallerian i Stockholm. Dessutom har vi varit ute i några butiker och berättat för konsumenter om Ä-märkt och Äkta vara.

Under vintern/våren deltog vi vid tre tillfällen - i Trelleborg, Sigtuna och Stockholm - tillsammans med Sveriges Konsumenter i deras projekt i gymnasieskolor för att hjälpa ungdomar att tänka kritiskt som konsumenter.

Klartext nu! litenUnder året har vi deltagit i Sveriges konsumenters kampanj "Vad är det i maten? – klartext nu!", där vi kräver bättre märkning av oförpackad mat och mat serveras på restaurang. Vi körde också återigen kampanjen Fallfrukt, som ett sätt att uppmana folk att ta tillvara de äpplen och annan frukt som ruttnar bort i trädgårdar och parker. Vi startade också Facebook-sidan "Jag vill ha frukt" som ett kompletterande kontaktforum för den som söker frukt.

I början av juni hade Äkta vara sin andra föreningsstämma sedan vi öppnade upp föreningen för medlemskap. Under året började vi också med vårt ny medlemsbrev, som skickas ut en gång i månaden.

Hoppas att 2014 blir ett lika matigt och medvetet år som detta.

Tack alla medlemmar för det gångna året!

 

Björn Bernhardson

Björn Bernhardson, ordförande


Annons