Dolda tillsatser används i stor utsträckning för att förändra smak, doft, utseende och hållbarhet i dagens vinproduktion.

Tv4:s Kalla fakta avslöjade igår det faktum att vin kan innehålla mängder av tillsatser. Att det förhåller sig just så – och att det dessutom inte står på förpackningen – är något som vi på Äkta vara har uppmärksammat och skrivit om vid flera tillfällen. Se länkarna sist i artikeln.

Drygt 60 ämnen får tillsättas i vinet vid produktionen, varav ungefär hälften skulle ha haft E-nummer om de hade behövt deklareras. Se hela listan nedan.

Men här har vinindustrin ett undantag. Endast förekomst av vissa allergener behöver deklareras enligt gällande EU-regler.

– De vill inte att man ska få reda på vad vin egentligen innehåller. De är rädda för vilken reaktionen blir. Innehållet är hemligt eftersom man vill att myten om det naturliga vinet ska leva vidare” säger Malcolm Gluck, en av Storbritanniens ledande vinexperter, i Kalla fakta-reportaget.

I reklam och på etiketter gör tillverkarna allt för att produkten ska framstå som en traditionell, genuin och naturlig. Man pratar högt och gärna om tradition, druvor, klimat och jordmån, men nämner inget om hur de på kemisk väg manipulerar smaken, med tillsatser och processhjälpmedel.

Med tanninpulver skapar man mer strävhet i vinet, med gummi arabicum (E414) blir det mjukare och rundare, med kalciumkarbonat (E170) mindre syrligt och med industriellt framodlad jäst, istället för den som finns naturligt på druvan, kan en smak av exempelvis jordgubbe skapas i rosévinet.

– Som konsument vet man i princip ingenting om hur det vin som man köper är tillverkat. Likadant är det med öl och sprit. Det är ett område som vi och andra vill att lagstiftaren ska göra något åt, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Det är också något som Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) håller med om.

– Det är en stark vinlobby som driver den här frågan utifrån sina intressen, självklart. Vi är ju pyttesmå i det här sammanhanget, vad beträffar att producera vin, men vi kämpar vidare för det. Vi vill, jag vill, att vi ska ha en ingrediensförteckning också vad beträffar vin, säger han i en intervju med Tv4-nyheterna.

Äkta vara har sammanställt en lista över de ämnen som är tillåtna att använda vid vinframställning. En del skulle klassas som tillsatser medan andra skulle klassas som processhjälpmedel eller ingredienser. Värt att lägga märket till är att processhjälpmedel normalt inte listas på ingrediensförteckningar till vanliga livsmedel. Alla dessa ämnen skulle därför inte behöva skrivas ut om man införde samma regler för alkoholhaltiga drycker.

Hela listan med tillåtna ämnen vid vinframställning >>

Ivar NilssonFrån Tv4:


Annons