Nyheten om att naturlig arom med vaniljsmak kan ha tillverkats ur så kallat bävergäll har spridit sig som en löpeld de senaste dagarna, läs tidigare artikel här >>

Vissa läsare har dock ifrågasatt sanningshalten, men nu bekräftar Livsmedelsverket aromämnets existens.


– Det kan användas som "naturlig arom" i livsmedel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, i en intervju med TT.


Bävergäll_Castoreum[Copyright CC BY-SA 3.0]
Den aktuella körteln från Bäver.
Det aktuella aromämnet är ett extrakt av bävergäll eller castoreum, som är ett sekret som utsöndras ur bäverns analkörtlar. Men om det är det som är ursprunget till vanilj- eller jordgubbssmaken får kunden inte veta något om. Allt som står är "naturlig arom", vilket alltså kan betyda bävergäll.


Så länge aromerna inte är skadliga eller ohälsosamma är det fritt fram för livsmedelsproducenterna att behandla dem som industrihemligheter, enligt TT-artikeln.


– Naturliga aromer kan vara extrakt från växter, svampar och i vissa fall djur. I märkningsbestämmelserna finns inga krav på att det ska anges vad det är för arom, med undantag för koffein och kinin, säger Beckman Sundh till TT.


Hon gissar dock att "bäveraromen" inte är särskilt vanlig.


Vissa har även hört av sig med åsikten att debatten fokuserar på att aromämnet skulle vara äckligt, men det är inte det som är det intressanta i nyheten, enligt Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.


– Poängen är inte frågan om bävergäll är äckligt eller inte, utan att konsumenterna inte får veta vad som döljer sig bakom uttrycket "naturlig arom". På en vaniljglassförpackning förutsätter nog många att det handlar om aromer utvunna ur vaniljstång, men så behöver inte vara fallet. Det gäller generellt för aromämnen och det är det som är problemet, säger han.


FAKTA: Så deklareras naturlig arom 
  • Naturlig arom får användas om de aromgivande beståndsdelarna har vegetabiliskt eller animaliskt ursprung och har utvunnits med fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder.
  • Naturlig vaniljarom eller motsvarande får endast användas om aromer där den aromgivande beståndsdelen till minst 95 procent har utvunnits ur det livsmedel som det hänvisas till, t ex vanilj.

Källa: Livsmedelsverket och Aromföreningen
Läs mer:
Den som vill veta mer om det aktuella ämnet kan läsa mer här i denna skrift från Europarådet.


Annons