En reflektion:
Butikskedjan 7-eleven vill införa åldersgräns för ungdomar som vill köpa energidrycker av typen Red Bull. Föräldrar är oroliga för att barnen överkonsumerar Red Bull, vilket gör att man kan få hjärtklappning mm.

Samtidigt diskuteras skatt på läskedrycker överlag eftersom överkonsumtion kan leda till bland annat övervikt, i Sverige och i andra länder. Senast är det USA:s president Barack Obama som yttrat sig för en sådan skatt, medan andra tycker att det är höjden av förmynderi.

Man undrar ju å andra sidan om överkonsumtion är så märklig. Alla sådana produkter har blivit mer tillgängliga. Läsken, som förr serverades ur små flaskor på helger och barnkalas har blivit barn och vuxnas tröst och törstsläckare, en ”guldkant på tillvaron” i en och en halvliters flaskor.

Alldeles nyligen genomförde Länsstyrelsen i Skåne en undersökning om hur lagen om försäljning av cigarretter och snus till ungdomar fungerar i verkligheten. Verkligheten var den att den inte fungerade särskilt bra.  I mer än hälften av fallen behövde ungdomarna inte visa leg.

Det är bra att en kedja som inte är känd för att sälja nyttiga, tillsatsfria produkter funderar på hur man ska undvika överkonsumtion, inte alls dumt faktiskt. Däremot är det svårt att tro att en åldersgräns kommer att förändra beteendet, när det inte ens går att efterfölja lagen om förbud mot försäljning av den riktigt farliga tobaken till unga.

Vill man stävja överkonsumtion behöver det nog grundas i en annan syn än att guldkant på tillvaron finns i en jätteplastflaska med vatten, socker och tillsatser.
Annons