Det blir alltmer avfall i Sverige och i världen. En ny rapport från Naturvårdsverket visar att svenskarna slänger alltmer sopor och beklämmande nog krymper andelen som återvinns. Enligt rapporten producerar varje svensk 457 kilo avfall per person och år.


Tänk på den siffran ett ögonblick, gäller den verkligen dig? Sopberget fortsätter växa bland annat för att vi slänger bort på tok för mycket mat. En annan anledning är vårt köpbeteende, inte minst när det gäller just mat, vi handlar produkter istället för råvaror vilket leder till mer förpackningsskräp och mer sopor.

Åt just en fruktsallad som inte orsakade en endaste smula sopor. Tvärtom bidrog denna exemplariskt nyttiga och goda måltid till att förbättra jorden. Anledningen stavas kompost. Ja, jag vet att det kanske låter snudd på mossigt 70-tal men för mig är komposten en av vägarna till en bättre framtid.


Om vi komposterade mer skulle vi få mindre sopor och bättre jord. Det är där våra matvanor också kommer in. Om vi handlade mer råvaror, mer frukt och grönt så skulle två goda saker, kanske tre, uppstå.


Vi skulle bära hem färre förpackningar, äta nyttigare och om potatis- och bananskal slängs i komposten istället för i soporna så blir miljövinsterna trippla. Ja, särskilt om du också blir en odlare. Då går den goda linjen från grönsaksdisken, via ditt kök, din mage, din kompost till nya grönsaker i din trädgård.

Min kompost är en trädgårdskompost, jag slänger alltså inte kött eller fisk i den. Men här påverkar också mitt köpmönster mängden sopor. Jag handlar så ofta jag kan fisk och kött över disk. Inte bara är kvaliteten bättre utan även förpackningarna. Inga plastformar här inte. En dubbel vinst. Godare mat mindre sopor.

Ökar vi dessutom mängden rotsaker på bekostnad av pasta, ris och bulgur så gäller den goda ekvationen även här, godare, nyttigare, hälsosammare mat mindre sopor. Även din ekonomi blir bättre. Rotsaker är inte bara nyttiga och goda, de är billiga också.


Samma gäller kål. Precis som rotsaker blir savoykål, vitkål och spetskål godast i ugnen. Då kan man ju dessutom samtidigt låta fisken eller köttbiten gå med. Se där ännu en vinst mindre disk. Det tackar naturen också för.


Ingefärs-Karré med rostade rotsaker, coleslaw och sherrysås
(Receptet hämtat från Peters Streijffertsbok ”Matduellen”)


1,2 kilo fläskkarré med ben
1 ekologisk sötpotatis
2 potatisar
2 ekologiska morötter
1 ekologiskt äpple
en näve plommon
10 cm färsk ingefära
salt & peppar

Coleslaw:
1 litet ekologiskt vitkålshuvud
1 näve russin
0,5 ekologisk gul lök
1 dl hemgjord majonäs
salt&peppar

sherrysås:
0,5 ekologisk gul lök
vatten
0,5 dl sherry
1 dl ekologisk grädde
salt&peppar

Skär rotsakerna och äpplet i bitar och vänd dem i olja på ugnsplåt. Stick med kniv i karrén och tryck i plommon i fickorna. Riv ingefära och gnugga in i fläsket. Lägg fläsket på plåten med rotsakerna och tillaga i ugn på 200 grader ca 30 min tills fläsket innetemp är 75 grader.

Lycka till.


Annons