Kiviks musteri och Spendrups bryggeri har gjort slag i saken och påbörjat ett samarbete. Målet för samarbetet är en riktig cider som ska följa den europeiska trenden.
– Vi ser en ökad efterfrågan på riktigt god cider som ett bra alternativ till ett glas vin eller öl, sade marknadsdirektören Mats Liedholm på Spendrups.

Cidern som heter Briska lanserades i somras med hela marknadsföringspaketet: 30 utvalda restauranger och tio specialbyggda uteserveringar med möbler och servisförkläden med Briska-tema behövdes. Dessutom ett särskilt Briska-sätt att servera cidern på.
Spendrups och Kivik säger stolt att Briska har en återhållen sötma och naturlig fruktsmak och att juicehalten är uppe i hela 25 procent. Sockret är förstås närodlat. Vattnet är säkert också lokalt.

Det är nästan lite synd om Kivik. När Kivik jobbar på egen hand går det att få upp halten av äpplemust i åtminstone 69 procent, som i flaggskeppet Kiviks Astrakan. Då är man ändå långt ifrån den europeiska traditionen, eller ”trend”, som Spendrups kallar det. Med 69 procents äppelhalt som tillkrånglat nog både kommer från äppelvin och äppelmust, behövs ändå tillsättas äppelarom, citronsyra och kaliumdisulfit och en större mängd kolsyrat vatten för att få till det. Med bara 25 procents juiceinnehåll i Briska behöver man nog hälla i lite extra för att det ska smaka.

Frågan är varför det behövs samarbete mellan två stora tillverkare för att göra något så enkelt som en riktig cider: 100 procent jäst must. Det har fransmännen och engelsmännen, både stora och små producenter vetat i sekler. Det är synd att ingen svensk tillverkare vågat hoppa på den ”trenden”.

Läs mer om cider i vår Livsmedelsguide >>
Annons