Kunder efterfrågar allt mer närodlade och säsongsanpassade frukter och grönsaker. Vad  som är närodlat Jordgubbsimportfinns inga klara defenitioner på, mer än att sverigeodlat inte räcker  för att få kalla en produkt närodlad.

På Gotland finns traditionellt en stark känsla för det närproducerade. Gotlandsmjölken säljer här betydligt bättre än den ekologiska och gotlänningarna har flera starka grönsaksodlare och köttproducenter som står sig väl i konkurrensen. Gotland har blivit ett mervärde i sig, även på fastlandet.

Känslan för ön är ibland så stark att när man lämnar den säger man att man åker till Sverige och det språk fastlänningarna talar är helt enkelt svenska, till skillnad från gotländskan.

Det var nog därför ingen öbo reagerade över Ica-skylten vid senseptemberjordgubbarna. Import var det säkerligen, men frågan var om de verkligen inte importerats längre ifrån än fastlandet.

PS. Vissa odlare har börjat med något som kallas höstjordgubbar för att kunna förlänga säsongen åtminstone en bit in i augusti. De plockas från plantor som satts på våren.
Annons