Jag tycker inte att jag hör till det konspiratoriska släktet. Men ibland är det lätt hänt att man halkar dit. Det händer när jag läser följande siffor:

Arlas försäljning av laktosfri minimjölk i Danmark har ökat med 523 procent bara det senaste året.

Även framöver räknar man med fortsatt försäljningsökning av den laktosfria mjölken och nu satsar man även på nya laktosfria produkter, enligt det danska nyhetsbrevet Food & Culture. Ökningen från 116 ton under 2010 till 607 ton i under 2011 visar att danskarna har fått upp ögonen för laktosfria produkter, skriver man. Enligt marknadsdirektör Jakob B Knudsen kan den kraftiga ökningen dels bero på intensifierad marknadsföring och spridning i fler butiker och därför syns mer. 


I Sverige är marknaden för laktosfria produkter ungefär fyra gånger så stor som den danska Här finns också flera olika typer än i Danmark. Och i Finland, där det finns fler laktosintoleranta än i Sverige säljs stora mängder laktosfritt av alla slag och du ska inte bli förvånad om laktosfritt är det enda som serveras i kaffet på kaféerna. 


Är det så att vi helt plötsligt börjat bli laktosintoleranta? Ungefär 7 procent av de infödda nordborna bär på anlag för laktosintolerans, många av dem kan trots det klara av att dricka mindre mängder vanlig mjölk. För dem som inte kan är det fantastiskt att det numera är lätt att hitta produkter. Och visst laktosintoleransen ökar. Det beror på att antalet barn med utlandsfödda föräldrar blir fler. 


Men laktosintolerans är överdiagnostiserat, hävdar Lena Grahnquist, mag- och tarmläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solnai en intervju i Aftonbladet. Hon talar om laktosintolerans som en ”samhällssjuka” som sjukvården ständigt tvingas hantera när det i själva verket är ganska få svenskar som lider av överkänslighet mot laktos.


Den här oron gör att allt fler sträcker sig efter de laktosfria förpackningarna i kyldisken. Varför?

– för säkerhets skull, om jag skulle ha gått och blivit laktosintolerant.

– det verkar vara hälsosammare att hoppa över laktos. ”Utan” är säkert bättre än ”med”.

Eller så har man blivit utsatt för vanliga marknadsföringsknep som: köp fyra laktosfria produkter och få en ljudbok (ett alldeles sant exempel på bondfångeri av Arla).


För mejerierna har inte varit sena att utnyttja oron. Varför? Det borde ju inte spela någon roll för dem, mjölk som mjölk.

Sanningen är enkel. De kan ta ut mer av kunden för den laktosfria mjölken än för vanlig mjölk. Inte så lite heller – den kostar det dubbla mot den vanliga mjölken!PS: Laktosintolerans betyder brist på enzymet laktas, som bryter ned laktos, dvs mjölksocker. Laktosen bryts istället ned av tarmbakterier, vilket kan ge gaser, magont och diarréer. Så ser det ut hos de flesta människor på jorden som kommit upp över förskoleåldern, men befolkningen i Norden (undantaget samer och finnar) tillverkar ovanligt mycket laktas, vilket gör att vi kan dricka mjölk även som vuxna. DS


 

Annons