Att mat kan vara vägen till hälsa är nog ingen säger något emot. Inte heller att den kan vara vägen till ohälsa. Detta faktum är livsmedelsteknologernas stora avstamp för framtiden.
   
Nu ska det nämligen inte räcka att vi äter varierat och får i oss olika näringsämnen som håller oss friska, utan snart sagt varje livsmedel vi äter ska ha tillagda funktioner. Hälsopåståendena duggar tätt och bara ibland får tillverkarna smäll på fingrarna för att de påstår för mycket. Senast var det EU:s livsmedelsverk EFSA som menade att bara en tredjedel av de hälsopåståenden de granskat verkligen stämmer. Livsmedelsindustrin och dess forskare, till exempel yoghurtföreningen YLFA, protesterar men ber företagen att gå tillbaka och finslipa de vetenskapliga argumenten.
   
Att gå i en aldrig så liten livsmedelsaffär som vår närbutik på hörnet är ett äventyr. Man slutar helt enkelt aldrig att överraskas av tillverkarnas fantasi: hur i all världen kommer de på allt? Hur lät det på mötet när idén kläcktes om att göra knäckebröd med grönt te, eller då man ville prångla ut svartvinbärsarommättat vatten som ska vara bra för koncentrationen: "En bra dryck på jobbet, golfbanan, tentan och livet i stort". Eller Bananarama, en ”smart heart bar”, en hel liten måltid som gör ditt hjärta smart? Som om det inte räckte om hjärtat bara slår, så där lite vanligt som det brukar. Behöver du omega 3? Fundera på om du inte skulle äta en strömming istället för att trycka i dig en chokladbit med omega 3
   
Det mest försåtliga är när tillverkarna spelar på människors oro även om det aldrig sägs rakt ut. Scen ur en reklamfilm: Många oroar sig för smitta som kan komma överallt ifrån (läs mellan raderna –svininfluensa). Studier visar att magen är nyckeln till ett gott immunförsvar, så drick en shot av vår specialyoghurt så kanske du slipper bli sjuk.
   
Alla innovationer… Det är inte utan att jag funderar om allt är ett stort arbetsmarknadsstödpaket för livsmedelsteknologer och deras reklamkonsulter. Vad skulle de göra om vi nöjde oss med vanligt knäckebröd, en surdegsmacka med smör, en yoghurt med naturlig bakteriekultur som inte odlats fram i något laboratorium. Eller om vi höll vikten för att vi åt lagom mycket naturlig mat och inte behövde snacks som energybars, för att sedan få ångest och köpa en Modifastbar vid Apotekets kassa för att gå ned i vikt.
   
Om vi lyckades njuta av enkel vällagad mat från friska råvaror.
Annons