Två av fem konsumenter känner sig lurade ofta eller ibland när de handlar mat. Det visade rapporten ”Jakten på den värdefulla måltiden” som Äkta vara skrev om för en tid sedan. Bakom rapporten stod bland andra Solveig Wikström professor vid företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet.


Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagarnas branschorganisation, Li, kände dock inte igen sig i studien. Därför beställde hon snabbt en egen mätning som, inte oväntat, visade ett högt förtroende för den mat som säljs.

I den nya undersökningen svarar 81 procent av de tillfrågade att det har ett högt eller ganska högt förtroende för den mat och dryck som säljs i Sverige. Endast 7 procent säger att de har lågt förtroende.
Agneta Dreber har sedan debatten på allvar drog igång 2007, visat tydlig irritation varje gång frågan om matens kvalitet och tillsatser har kommit på tal och hon har kallat diskussionen för uppskruvad. Istället för att ta synpunkterna i debatten till sig har hon sett det som sin uppgift att gå i försvar.

Det är just detta som rapporten ”Jakten på den värdefulla måltiden” tar upp. I en debattartikel i Dagens Industri förtydligar Solveig Wikström att ”…företagen och branschen som helhet har varit sena med att uppmärksamma konsumenternas oro för den processade matens säkerhet och näringsinnehåll. Oron skapar problem för konsumenterna i deras mathållning”.

Några livsmedelsföretag i den bransch Agneta Dreber företräder var dock mer lyhörda och gick ganska snabbt igenom sitt sortiment och fann att många av de tillsatser och industriella ingredienser som de använde gick bra att klara sig utan. Ett exempel är Familjen Dafgård, som direkt efter att boken Den hemlige kocken kom ut, började ställa om delar av sin produktion, vilket gör att de idag kan framställa flera av sina produkter med ett större inslag av riktiga råvaror. Vice vd Magnus Dafgård framhåller att många tillsatserna har använts av ren slentrian och ingått i de många ingrediensmixer företaget köpt in från sina underleverantörer.

Livsmedelsföretagarna har även genomfört en medlemsenkät som visar att nästan 8 av 10 berörda livsmedelsproducenter har gjort en översyn av användningen av tillsatser, vilket medfört att en del tillsatser har tagits bort i bland annat färdigrätterna.

– Tillsatsdebatten har haft det goda med sig att vi äntligen har fått ett ökat fokus på kvalitet, vid sidan om den eviga frågan om lägre matpriser. Många företag medger att det har funnits en viss slentrian i användningen av tillsatser, kommenterar nu Agneta Dreber medlemsenkäten.

I vintras lät det annorlunda. Då beskylldes Dafgård och Findus för att lägga sig platta för konsumenterna genom att minska mängden tillsatser. Utspelet gjordes i en debattartikel i handelns tidning Fri Köpenskap. Författare var tidningens förre chefredaktör Jan Börjesson, kallad Mr Fast Food i branschen. 

Handeln är just det andra stora problemet när det gäller kundernas förtroende, anser Solveig Wikström. Hon och hennes medförfattare pekar på den starka dominansen som finns inom handeln, där Ica har över hälften av marknaden.

– Framstegen i branschen blir få. Leverantörerna vågar inte samarbeta med handeln och är rädda för att göra något som irriterar Ica. Blir de utslängda från Ica riskerar de att gå i konkurs, säger professor Solveig Wikström till Dagens Industri.

Starka handlare kan alltså vara ett hinder för tillverkare som är bra på att lyssna på sina konsumenter.
Debatten har av vissa företrädare för livsmedelbranschen kallats uppskruvad, men för många konsumenter och kockar har den varit efterlängtad. Den tongivande tidskriften Gourmet som i år firar 30-årsjubileum, har i månadens nummer listat 15 milstolpar i svensk Gastronomi 1980–2010. Den näst sista milstolpen är: ”Mats-Eric Nilsson får 2007 äntligen ut sin bok ”Den hemlige kocken”, vilket initierar en rasande debatt om tillsatser”.

I rapporten ”Jakten på den värdefulla måltiden”, skriver författarna …”Företagen företräder således en traditionell syn på hur de bidragit till konsumenternas värdeskapande i konsumtionen. Om företagen istället utgick ifrån vad som skapar värde för konsumenterna… skulle företagens roll vara mer omfattande.

Istället för att se debattörer som några som sätter käppar i hjulet för verksamheten borde Agneta Dreber med flera kunna se debatten som en enda stor efterlängtad konsumentpanel.

Utan sina kunder är ju handeln, eller producenterna, ingenting.

Kunder känner sig lurade>>
Annons