Äkta vara får ibland frågan om varför Ä-märkningen i sina kriterier inte tar hänsyn till djurhållning eller miljö. Det här är ett försök att svara på den:

 

Varje märkning har sina kriterier som ringar in vad man vill granska. För Äkta vara handlar det om bland annat om tillsatser, hur livsmedel blir tillverkade i fabriken och hur de  framställs på förpackningen.


Andra märkningar eller varumärken tar upp andra aspekter som hur djuren vi äter har fötts upp. Det finns ingen anledning för oss att konkurrera med exempelvis Krav eller Demeter på det området.  Att vi inte har med det som kriterium betyder inte att vi tycker att det är oviktigt, vilket säkert har framgått på den här sajten för dem följer vad vi skriver.

 

Det finns ingen märkning av typen som täcker in alla tänkbara aspekter på hur vi vill ha vår mat. Hur skulle den i så fall se ut? "Hundra procent helschysst mat"? Fairtrade garanterar till exempel inte god djurhållning. Krav eller Nyckelhålsmärkningen tar inte upp frågan om tillsats av vitaminer tillverkade i kinesiska fabriker under arbets- eller miljöförhållanden som vi inte skulle godkänna i Sverige.

 

Vi tror att varje konsument har ett antal frågor som känns viktiga och att de prioriteras på olika sätt. Utifrån det läser man av förpackningar i affären. För vissa är djurhållning och rättvisa arbetsförhållanden det viktigaste, då kanske man väljer Krav, Änglamark och Fairtrade, för andra är hälsa eller svensktillverkat viktigast, då tittar man efter Nyckelhålet, Icas Gott Liv och Sigillmärket. Och så finns det som vill undvika tillsatser i maten och letar efter Ä-märket. Det är upp till var och en att välja och att kombinera den bukett man gillar bäst.

 


 

Annons