Ägg tillhör något av det mest näringsrika man kan äta. Det innehåller nämligen nästan allt som människan behöver. Ett ekologiskt ägg är dessutom något nyttigare än ett vanligt, enligt Livsmedelsverket. I stort sett alla vitaminer finns där, mineraler och tillgängliga aminosyror och fett.


Ett naturens underverk kan man tycka. Men nu vill ett företag ta patent på ägg, för det kan man. Det nya är att att ägget innehåller ännu mer vitaminer. 


Det är Gotlandsägg som lämnat in en patentansökan för en ny metod för att vitaminberika ägg. Metoden har tagits fram i samarbete med företaget Bioreal som tillverkar pulver och lösningar till livsmedels- kosttillskotts- och kosmetikaindustrin. De använder sig av en speciell alg som ger en särskilt nyttig antioxidant, astaxanthin. Pulvret är starkt rött och är det som ger räkor och vildlax sin naturligt rosa färg. Gotlandsägg har tidigare tagit patent på ett ägg med gulare gula som hönan värper just med hjälp av detta färgämne som då odlats fram i stora tankar i fabriken i Gustavsberg och tillsätts fodret.


Äggbranschen går med de senaste årens debatt om fett och kolhydrater mot ljusa tider. Vi äter ägg som aldrig förr för att det numera betraktas som så nyttigt. Men uppenbarligen räcker det inte riktigt. Är de inte vitaminberikade, så är de omega-3-berikade och det är bara en tidsfråga innan vi ser nya varianter på hyllorna.


Det kanske egentligen inte är för vår skull som äggen ska specialiseras och produktutvecklas. Förutom ägg kan vi ju äta en varierad kost för att få i oss det vi behöver. 


Nej äggproducenterna kläcker idéer på löpande band, helt enkelt för att kunna ta bättre betalt för äggen. De kronorna betalar jag gärna, men då lägger jag dem på ekologiska ägg som smakar gott.


Annons