Nyligen läste jag om glasstrender i en tidning för livsmedelsbranschen. Det handlade mest om smaker och strössel. De stora producenterna citerades och hade mer eller mindre sina egna artiklar liknande ”redaktionell marknadsföring”.

På ett ställe stod dock att ”stora trender, som 'fri från', närproducerat och ekologiskt, slår även igenom på glassidan.
Jag fastnade för uttrycket ”fri från”, och antar att det syftar på fri från tillsatser, laktos eller annat. Och ja, jag håller med, det finns definitivt en ”fri från”-trend.

Det är denna trend som jag tycker lyser starkast. För några år sedan gick det nästan inte att få tag på riktig glass, fri från tillsatser och andra ”industriella ingredienser”. Men nu finns det flera sorter som tex Gute glass, Mormor Magdas, Grenna, Wermdö och Olof Victors. Intresset för riktig glass är stort och verkar öka.


Den glass som alltjämnt dominerar glassdiskarna har dock fortfarande ofta ganska lite med glass att göra. Man byter exempelvis ut äggula, grädde, mjölk, socker och vanilj mot E471, palmolja, vasslepulver, glukosfruktossirap och aromämnen. Ibland känns det närmast till hands att kalla dem ”fri från glass”.

Eller kanske borde de nyttja ett annat vanligt uttryck och skriva ”kan innehålla spår av glass” på förpackningarna? För vissa verkar målet vara att byta ut samtliga ingredienser.Annons