Ibland blir man glad eller åtminstone känner hopp och blir inspirerad. 

Vi på Äkta vara för ju kampen att "mat ska få vara mat". Jag tror att vi kan påverka industrin att mer laga mat som vi gör hemma – utan att ta till en massa kemiska lösningar. 

I vårt arbete ingår dels att slå ner på när livsmedelsindustrin går för långt men vi lyfter också fram – och det glömmer man bort ibland – när de gör nåt bra. Det tänkte jag göra här.

Under det senaste året har vi kört en kampanj för nitritfria charkprodukter. För det är ju ganska konstigt att nästan all chark har tillsatt nitrit. Huvudskälet är för att göra köttet inbjudande rosa, men samtidigt är det misstänkt cancerframkallande och ska enligt myndigheter konsumeras sparsamt.

Jag har bland annat själv försökt påverka min närmsta livsmedelsbutik att byta ut en av sina sex baconsorter mot en utan nitrit. Jag har än så länge inte lyckats. 

Dock, i en större butik, inte så långt bort, finns faktiskt en ekologisk och nitritfri bacon från Tulip, Danmarks motsvarighet till Scan, och som också är väldigt stora i Sverige.

Det var förstås väldigt glädjande att se hur man lyfter fram det tillsatsfria, men också inspirerande och roligt när jag vände och läste att de här danska eko-grisarna verkar behandlas schysst (utevistelse, knorren kvar, ingen antibiotika).

Tulip eko-bacon baksida

Så nu undrar jag: När ska de stora svenska charkföretagen hänga på och sälja svensk nitritfri eko-bacon? 

Då kan den ju bli både Ä-märkt och KRAV-märkt!

Vi kan alla påverka. Gör det du också! 

Om vi efterfrågar nitritfri bacon och butiken då tar in Tulips produkt, så kanske Scan hänger på och ställer om...

Det hoppas jag.


Ha en bra sommar.

/Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara

Annons