Som du förhoppningsvis har sett har vi just dragit igång höstkampanjen Fallfrukt, som är vårt bidrag till att motverka matslöseriet. Och nu hoppas jag att du vill hjälpa till med att få snurr på det hela.


Huvudtanken är att koppla ihop de villaägare som har för mycket på träden med alla de fruktlösa som så gärna skulle vilja ha några kassar gratis äpplen, päron eller plommon. Alternativet är ju att frukten ruttnat bort. Men vi behöver hjälp för att få fart på förmedlandet.


Och det är här du kommer in!
Har du egen frukt eller känner du till en allmänning där det finns frukt att plocka? Varför inte gå in på Fruktförmedlingen och lägga in en annons! Glöm förresten inte bort att uppmana grannar och bekanta att göra samma sak.


Om du inte vill ha folk som plockar själva på din tomt kan du t.ex. skriva: ”gå inte in på tomten, jag ställer ut en låda vid brevlådan”.

Allmänningar och parker
När det gäller frukt på allmänningar eller i parker har kommunerna ibland koll på var träden finns. Men det är sällan som de har informationen sammanställd och tillgänglig så att kommuninvånarna kan ta del av den. Ring din kommun och fråga efter en lista över var det finns fruktträd – och lägg in fynden på Fruktförmedlingen!

Sprid ordet
Dessutom behöver uppropet och information om Fruktförmedlingen förstås spridas på Facebook och Twitter. Och även där behöver vi all hjälp vi kan få. Kanske har ni en anslagstavla på jobbet där du kan sätta upp en utskrift från uppropet, eller på biblioteket, möteslokaler, skolor, dagis.

Man kanske kan lägga en utskrift av uppropet i brevlådan hos någon som verkar extra ”frukttyngd”. Och visst borde din lokaltidning skriva om kampanjen för att rädda fallfrukten!

Visioner
Tänk om skolbarnen – nästan som Operation dagsverke – plockar frukt i trädgårdarna och gör mos eller must i skolköket! Eller dagisbarnen som tultar bort med nyplockade äpplen till lastkajen på ålderdomshemmet där sen personalen bakar äppelpaj åt de boende. Snacka om närodlat!

Vilka idéer kan ni hitta på och genomföra?

Här är några användbara länkar:
Kampanjsidan där det finns mycket att läsa och länkar vidare. Klicka här >>
Fruktförmedlingen. Klicka här >>
Direkt-länk till uppropet i PDF-form. Klicka här >>
Sveriges musterier. Klicka här >>

Björn Bernhardson, ordförande i Äkta varaAnnons