Igår var jag på Reformatens mycket intressanta event om Matbarometern 4.0 På scenen fanns forskare, politiker, myndighetschefer och matentusiaster. Många pratade om sockerskatt, läskskatt, köttskatt etc. Tanken är förstås att hårdare beskatta sånt som inte är så nyttigt. Jämför alkohol och tobak. Men åsikterna går isär om hur det ska gå till t.ex. i produktions- eller konsumentledet. Många länder har provat olika varianter och några har t.o.m. övergivit beskattning och återgått.

Där satt partierna på scenen och hade så olika åsikter, och jag tänker: Tänk om man kunde starta något som nästan alla kan acceptera?

Jag tänker då på momsen.

Så här:
I Sverige har vi 25% moms på varor och tjänster. Men vissa områden skattesubventioneras, dvs har lägre moms, som t.ex. kultur, resor, sjukvård... – och livsmedel. Tanken är väl att mat är så himla viktigt och gäller dessutom alla. Därför har man satt ner momsen till 12% på mat.
Tänk, man drog all mat över samma kam! Oavsett om det är ultraprocessad mat, läsk, godis, energidryck, fullkornsbröd, kött, frukt och grönt. Allt har idag samma moms-sats. 

Varför kan vi inte börja här?
Man skulle kunna besluta att flytta varugrupper inom momssatserna t.ex. 0%, 12% eller 25% moms.
Kanske kan vi alla vara överens om att frukt och grönt flyttas till 0% moms.
Sen är det väl inte är så svårt att enas om att läsk och energidryck flyttas till 25% moms. Dvs sluta subventionera dessa produkter.
Det hela skulle kunna bli ett statligt nollsummespel, dvs det staten förlorar i minskad moms på frukt & grönt tjänar man på läsken och energidryck.

Moms-exempel: Apelsiner: 0%, apelsinjuice: 12% och apelsinläsk: 25%

Detta resonemang skulle sen kunna fortsätta med olika varugrupper. 

Här är mitt förslag på differentierad moms

  1. Ordinarie moms (25%) på Ultraprocessad mat >>. Här behövs förstås definition, t.ex. skulle detta kunna vara NOVA-klass 4. SKÄL: Onyttigare mat bör inte subventioneras.  

  2. Momsfritt (0%) på oprocessade råvaror (tex frukt & grönt, fisk, kött, mjölk), tex NOVA-klass 1. Här kan man förstås tänka sig varianter, tex att köttet måste vara ekologiskt och fisken MSC-märkt. SKÄL: Sådana råvaror är grund för all mat – historiskt och i nutid. Lägre kostnad för råvaror kan dessutom locka till att laga mer riktig mat. 

  3. Dagens "Matmoms" (12%) på övrig mat, dvs på processad men inte ultraprocessad mat. Tex NOVA-klass 2 & 3.

Med andra ord
En stor del av maten skulle behålla dagens "matmoms". Hårdprocessad industrimat skulle inte längre subventioneras. Och basala råvaror skulle inte längre beskattas.

Ett sådant system skulle driva på så att vi får bättre mat. Och personer med sämre ekonomiska förutsättningar skulle ha råd med nyttigare mat.

/ Björn Bernhardson
Verksamhetsledare


P.S.
Införande: Man skulle kunna tro att differentierad moms på mat är ett praktiskt problem i butikssystem etc. Troligen inte. Redan idag så hanterar butikerna flera momssatser i sina system, t.ex. vid köp av: stekspaden 25%, köttbiten 12%, kokboken 6% och skraplotten 0%.

 EN TANKE TILL... Man kan ju förstås också differentiera ytterligare och införa:
  • NOVA-klass1 = 0% moms
  • NOVA-klass2 = 6% moms
  • NOVA-klass3 = 12% moms
  • NOVA-klass4 = 25% moms

...så låt oss diskutera.

D.S.

Annons