Årets matbluff är över för den här gången. Årets upplaga inte bara dubblade antalet nominerade och röstande, men var också föremål för en del upprörda känslor. Framförallt var det flera som retade sig på att en produkt från Oatly var finalist.

Typiskt för kritiken har varit följande:

  • "Var på förpackningen skriver eller anspelar Oatly att produkten innehåller levande bakterier?"
  • Och anklagelsen att "...Äkta vara är köpta av mejeri- och mjölkindustrin".


Har Äkta vara trampat på öm tå?

För det kan väl inte vara så att havrebaserade produkter ska vara fredade från konsumentkritik? Ska tillverkare av veganprodukter tillåtas bluffa men inte icke-veganprodukter? Det hela verkar som om vi helt oavsiktligt trampat på en öm tå.

Många konsumenter är idag flexitarianer, vegetarianer eller veganer; eller sympatiserar med dem. Vegetarisk mat är absolut något för framtiden och vi ser och följer en spännande utveckling. Men det ska väl inte betyda att producenter av sådana produkter, hur coola i sin marknadsföring de än är, ska få glida på sanningen?

Bluffbegreppet

Det här handlar inte om att Oatly skulle ha skrivit att produkten innehåller levande bakteriekultur och sen inte gör det. För det vore ju ingen egentlig bluff utan istället en riktig lögn och dessutom helt olagligt. Sådana bedrägligheter ska rättsmaskineriet ta hand om. Bluffbegreppet handlar ju istället mer om att få konsumenten, som tar snabba beslut bland hyllorna i butiken, att anta något som är fördelaktigt för producenten fast faktaunderlaget för detta antagande inte riktigt stämmer.

I det här fallet handlar det om att produkten vill imitera yoghurt i namn, konsistens, smak, lukt och hur och var den säljs. I och med att allt för konsumenten uppfattas som yoghurt (förutom havre istället för komjölk) så antar den snabbhandlande kunden att häri även finns levande, och för magen nyttiga, bakterier. (Det var i alla fall motiveringen som den nominerande personen angav när den nominerades till Årets matbluff.)

Död syrningskultur

Det visar sig att man har fermenterat produkten med mikrober och det står också ”Fermenterat havremål” på baksidan, och bland ingredienserna skrivs att man använt en ”syrningskultur”. Det står också ”produkten är en kylvara”, så att butikspersonalen ska ställa den i kylen tillsammans med vanlig yoghurt.

Alltså, den lite mer idoga konsumenten som vänder på förpackning får sitt antagande om levande bakteriekultur bekräftad och tror därmed att den kylda varan innehåller levande mikrober av något slag.

Ultra-Hög-Temp

Sen är det ju lag på att ange bästföre-datum och den visar sig vara satt till 150 dagar efter produktion (20-30 dagar för vanlig yoghurt). Från Oatlys kundtjänst bekräftar företaget att produkten är ultrahögpastöriserad (140 grader); så att den dels är fri från levande organismer och också fri från sporer som kan ombildas till levande organismer.

Så produkten behöver inte vara en kylvara. Ändå vill producenten att den ska stå i kyldisken i butiken för att vi konsumenter ska tycka att likheten med mejeriversionen (yoghurt) är stor och vi därmed ska förmoda att det finns levande mikroorganismer i produkten.

Pastörisera yoghurt inte tillåtet

Vanlig mejeriyoghurt får inte pastöriseras efter att mjölksyrabakterierna gjort sitt. Och skälet till att man inte får pastörisera är att man ska veta att det är levande bakterier i förpackningen. Så Oatlys produkt hade varit mindre bluffig, och därmed inte med i tävlingen om den ärligt deklarerat att den är UHT-behandlad och inte skrivit att den måste förvaras kyld.

Årets matbluff är allmänhetens pris. Vem som helst får nominera och vem som helst kan sen rösta. (Nomineringen för havregurten kom från en helt utomstående person, dvs en icke-medlem.)

Är vi köpta?

Vissa påstår till och med att Äkta vara skulle vara köpta av mejeriindustrin. Det är mycket märkligt, rentav absurt. Vi står på konsumenternas sida, inte industrins. Det har varit med flera mejeriprodukter i Årets Matbluff tidigare, t ex vinnaren 2015, messmör 2016 och Lätta (med kärnmjölk i produkten) var ju med i årets tävling.

Vi står på konsumentkollektivets sida oavsett vilken sorts produkt det handlar om.

Björn Bernhardson

Grundare och verksamhetsledare Äkta vara

PS. Lätta var verkligen en värdig vinnare, även om jag själv röstade på Smart"Business"Water. :-)


Annons