När jag var liten och farmor varje år kom med tåget till oss från djupa Småland så hade hon med sig julskinkan i en stor svart hattask. Jag fattar inte att hon fick plats med den stora asken på sätet. Köpte hon två biljetter eller var folk (och SJ) alltid så hyggliga att det skrymmande bagaget fick någons plats i kupén?

När hon väl var hemma hos oss så skulle skinkan lakas ur och under tiden gjorde hon alltid pressylta. Syltan fick ligga i svalkan under press ute i vårt garage. Jag väntade ivrigt på julafton, inte bara för skinkan men också för pressyltan på macka med skivade inlagda rödbetor på. Det är för mig en klassiker.

När jag nu i år, i helgen, försökte återuppliva minnena så visar det sig inte vara så lätt att få tag i pressylta. Jag lyssnade med charkuteristen Kristofer Franzén som har många Ä-märkta charkprodukter och kollade i flera affärer, men inget napp. Hörde att Hötorgets saluhall i Stockholm var öppet på söndagen. Jag begav mig dit.  

Det är lätt att tro att en saluhall har stort utbud av genuint hantverk. Men ack. Där hittade jag Gudruns förpackade pressylta, men skillnaden till hemlagad var riktigt stor. Jag fick gå därifrån tomhänt.

Så här såg det ut:

Klassiskt recept

Gudruns

Fläskkött (och i vissa recept lite kalvkött) och ibland gelatin

Fläskkött

Vatten

Vatten

Salt

Salt

Lök


Kryddor (kryddpeppar, vitpeppar, nejlikor, lagerblad)

Kryddpeppar


Animaliskt protein


Glukossirap


Stabiliseringsmedel E451 Natrium- och kalium-trifosfater


Druvsocker


Antioxidationsmedel E300 Askorbinsyra


Antioxidationsmedel E301 Natriumaskorbat


Naturlig arom


Konserveringsmedel E250 Natriumnitrit


Jag fattar att pressylta verkligen inte finns på allas julbord. Hörde att köttbullarna gått om skinkan i popularitet på julbordet. Sånt går kanske i vågor. Så vem vet, en dag kanske pressyltan gör comeback?

Utmaning till branschen: 
Vilket varumärke blir först med att ta fram en tillsatsfri pressylta?

Då står jag gärna först i kön.


Björn Bernhardson
Grundare, Verksamhetsledare och styrelseledamot

P.S.
Pressyltan ligger dessutom i tiden då vi ju allmänt bör bli duktigare på att ta hand om rester, eller som Richard Tellström skriver i Taffel (2019): "Denna fantastiska maträtt som håller nere svinnet, och som med sitt ytterligt välsmakande dallriga gelé gör spretiga köttbitar till en ny helhet."

D.S.

Annons