Ungefär så där har vi vant oss vid att det står i de flesta menyer numera. Själv har jag särskilt noterat detta nu när jag beställt via någon av de många (och mycket uppskattade) budtjänster som många av oss utnyttjar under pandemin. Den här omtanken gäller inte bara restauranger förresten, inför snart sagt vartenda möte som inkluderar mat och dryck kommer frågan upp.

Jag är född i mitten av 60-talet. När jag var liten kände jag ingen som var allergisk mot mat och varenda unge drack mjölk utan problem. Kan inte heller minnas att det någonsin läste: ”Välkommen på kalas! Tårtan är gjord på laktosfri grädde och sockerkakan är glutenfri”. Så kan det se ut i dag, för nu är det legio att först kolla vad alla barn tål och inte, innan man börjar planera kalaset.

Det är enkelt att raljera om detta, vilket för övrigt Peter i Family Guy redan gjort bäst när han går ned till sin lokala livsmedelsbutik för att se vad för nya grejer de gjort mjölk av – han hittar både trä-mjölk och jeans-mjölk. Men det finns också en allvarligare sida, för överkänslighet mot ämnen i mat och dryck tycks öka stadigt. En studie från Umeå Universitet 2017 slår fast att vart femte barn i Sverige lider av matöverkänslighet.

Så vad beror alla dessa allergier eller intoleranser på? Som ny ordförande för Äkta vara ligger det nära till hands att lansera en huvudmisstänkt grupp… Men det är naturligtvis betydligt mer komplicerat än så. Två saker tycks dock obestridliga: ”västvärldens” diet gör både människor fetare och sjukare.

En som har idéer om hur vi kan må bättre är Joel Salatin. Denne Virginia-bonde producerar småskaligt och levererar direkt från jord till bord som det brukar heta. Hans Polyface-farm är en resa tillbaka till framtiden och ger i varje fall mig hopp. Ta bara Salatins knep för att hålla immunförsvaret på topp. Det gör han genom att dricka vattnet i kossornas badkar. Sen kör han gärna ned händerna djupt in i en komposthög.

Lyssna på Joel när han är gäst i Joe Rogans podcast*. Avsnittet är från slutet av maj i år och kretsar så klart kring nuvarande virus-situation men även hur kvaliteten på matproduktion påverkar oss och vårt ekosystem.

Inledningsvis skrev jag om menyer och allergier. Och apropå det, så vore väl en bra början att få se fler restauranger deklarera när de inte använder några tillsatser utan kör med Äkta vara?

Lyssna på podcasten här >>

God lyssning!

*) Svenska Spotify betalde nyligen 100 miljoner dollar för att få ”The Joe Rogan’s Experience” till sin tjänst.

Christian Callert,
Ordförande
Äkta vara

Bild: Joel Salatin på Polyface farm (foto av nick v, cc-by-sa-2.0, cropped)

Annons