Med nyfikenhet och mod i köket kan vi ta tillbaka makten över vår egen mat, skriver Äkta vara-medlemmen Christina Vahlberg.


Aldrig har vi varit så engagerande i mat som nu! Hyllorna är fyllda med kokböcker och på tv visas det fler matlagningsprogram än någonsin. Trots allt matprat upplever jag att många helt har tappat lust för maten. 


Mitt i all denna matfokusering är det många av oss som blivit rädda för maten. Diet efter diet, råd och nya rön tar vi till oss. Många behandlar maten som om den skulle vara roten till så många problem. Visserligen är det en del av sanningen, MEN utan mat överlever vi inte. Så vad handlar vår rädsla om egentligen? Varför tror vi att vi gör fel?

Har vi fastnat i att bara följa recepten till punkt och pricka och inte vågar skapa något på fri hand?

Det verkar som om vi bara vill ha allt i färdiga recept, tid och tillagningssätt i sekunder och minuter? Spännande och lättlagat verkar vara de enda ledorden vi går efter. 


All mat kommer från djur- och växtriket men beroende på var den kommer ifrån och vad vi gör med den smakar maten olika varje gång. Om vi vågar ta en aktiv del i vårt eget matlagande så kan vi lära oss, att med kanske lite mer salt, socker eller något annat, få fram mer smak på maten. Därför måste vi se till att börja SMAKA, LUKTA och KÄNNA på maten vi lagar och inte bara blint följa recepten.


Vi måste lära oss förstå vikten av bra och nyttig mat. Alla dagar! Att lita på oss själva, vi kan, våga laga mat och inte bara vara rädda för den. För mat är glädje på så många plan. Recepten och råvarorna är delar av måltiden men det ska vara du som lägger den sista touchen på den, som kocken gör på restaurangen med persiljekvisten. Mat som smakar gott blir vi mätta av och den ger oss all den näring och energi vi behöver. Annons