Förra veckan handlade jag på Tempo i Valla. En liten matbutik på landet. Plötsligt upptäckte jag en inplastad låda i grönsaksdisken, märkt ”Hemliga lådan”. Barnet i mig vaknade till. Hemligt! Vad sjutton döljer sig där inne? Att lådan var inplastad ökade spänningen, jag kunde se morötter som låg längst upp, några små tomater gick att ana sig till och lite grönt stack fram i ena hörnet.

5 kg frukt och grönt för 25 kronor
Såklart jag köpte hem lådan. Den vägde säkert 5 kg och kostade 25 kronor. Min gissning var att hälften skulle hamna i komposten. Men icke, två små tomater och en av morötterna var det enda som inte gick att använda. Resten hade små skönhetsfläckar, grönsaker var lite trötta och några frukter var skrynkliga. Efter att ha skurit bort de små skavankerna var de var fullt ätbara. 


Morötter från hemliga lådan

Blev till coleslaw, sallad och äppelmos
Morötterna och vitkålen blev till coleslaw. Resterande vitkål blev pizzasallad. Tomaterna fick baka sig i ugnen. Mandarinerna med de mörka fläckarna i skalen hamnade i grönsalladen. Grönkålen kramade jag med en god olivolja och lite flingsalt, ett krispigt tillbehör till lunchen och det räcker några dagar till.

Riven morot/färdig coleslaw

Äpplena fick också baka sig i ugnen i sällskap med tomaterna. De fick behålla sina skal, bara kärnhusen landade i komposten. Mixerstaven förvandlade de ugnsbakade äpplena till äppelmos. Det som inte gick åt direkt fick plats i frysen. Gott till pannkakorna och på gröten i vinter. 

Butikens dragplåster
Jag frågar butikschefen på Tempo i Valla, David Karlsson, hur efterfrågan har varit.

– Hemliga lådan har blivit ett dragplåster till butiken. Det som inte hamnar i hemliga lådan kommer till nytta i dagens lunchlådor som vår butikskock Bengt lagar, säger han. 

Bengt ”Kotten” Ek står bakom idén till hemliga lådan

Det slår mig att det finns så mycket goda idéer och många bra förebilder. David och Bengts goda exempel hoppas vi kan sprida sig till många fler mataffärer. 

För att behålla glöden i matrörelsen “Kan själv” kommer Äkta vara att samla inspiration och dela med sig här i bloggen. I nästa blogg fortsätter vi med “Använd allt” som tema. Har du idéer du vill sprida? Kontakta oss med uppslag så hjälper du till att hålla rörelsen vid liv!

/Maria