Vad sägs om att vi gemensamt, från och med idag, kavlar upp ärmarna och bestämmer oss: Om tre år, sommaren 2025, har vi lyckats blåsa liv i tidigare generationers kunskapsarv och återigen blivit ett matlagande land. Vi har krokat arm med föreningar, studieförbund, företag och organisationer. Alla generationer lagar mat och tycker att det är gott och meningsfullt.


Är du med på målbilden att vi stolta år 2025 drar en lättnadens suck:

  1. Vi lyckades sluta slänga mat som går att äta. Likt tidigare generationer tar vi vara på allt som är ätbart. Det vi handlar från butik, det som finns i trädgårdar och det som våra skogar bjuder oss på. På det sparade vi mer pengar än vi hade trott.

  2. Äldre generationers enkla mat med modern kryddning och fantasifull exponering av lokala råvaror blev en hit. Å, vilken fest!

  3. Våra matbutiker har gjort det lättare att göra bra val och peppar oss till storkok.

  4. Fallfrukt togs tillvara (länk till Äkta varas Fruktförmedling >>), vi hittade ut till skogens skafferi och vi fyllde förråden med fryst och torkat inför vintern.

  5. Vi har fattat att i vårt land har vi bra kranvatten. Bästa vardagsdrycken som gör skillnad i transport och plånbok.

  6. Från nu firas råvaror i säsong med små och stora festivaler. Grannar, släkt och vänner hjälps åt och så festar vi tillsammans.

  7. Vi slutade småäta för jämnan. Vi fick mer pengar över till riktig mat och till fest njuter vi av kött, fisk och fågel som levt lyckliga i alla sina dagar.

  8. Vi återgick till lördagsgodis och läsk till högtid och fest, som det var förr.

  9. Vårt nya tankesätt smittade av sig till andra områden. Vi tänker till innan vi köper nytt. Vi lappar och lagar kläder, möbler och prylar. Hej då slit & släng. Från nu säger vi: Kan själv!

 

Ps. Alla producenter av godis, läsk och icke-mat: Se om ert hus redan idag. Inom tre år har vi blivit sparsamma och bryr oss allra mest om äkta mat i vårt land. ds

 

/Maria