Jag växte upp på 70- och 80-talet i Sverige i ett hem med vegetarisk mat, surdegsbröd, surkål och vetegrässhots. Pappa, som var läkare, kom ständigt med nya idéer från "kurhaus" i Tyskland, men också med framtidsinsikter om både förestående diabetesepidemi och antibiotikaresistens.


När tonårsrevolten senare tog mig till det förlovade landet USA, frossade jag i American pancakes med extra allt, tallriksstora cookies, muffins, läsk i stora muggar och pizza varje dag. En resa som jag misstänker kan ha lagt grunden för både min IBS och pollenallergi.

Bryr ni er inte om mat i ert land?
För några somrar sedan hade vi vid två tillfällen besök från utlandet. Den ena var kock från Frankrike, den andra musiker och matintresserad från Japan. Ovetande om varandra gav de mig samma fråga: "Bryr ni er inte om mat i ert land?"

Jag minns så väl att frågan kändes som ett slag i magen. Matmänniska som jag är, stolt mathantverkare och medgrundare till Warbro Kvarn och Sörmlands matkluster, kände jag hur ilskan bubblade upp i mig. "Vadå, hur menar du? I Sörmland bryr vi oss verkligen om mat och vi har gott om eldsjälar som producerar och säljer hantverksmässig mat…"

Utan att reflektera hamnade jag i försvar. Jag fick som svar:

"Nej, men jag undrar bara efter att ha varit i mataffären här. Först är det hyllrader av chips, sen kommer läsken, minst lika många hyllor. Längst inne i mataffären hittade jag lite mat, men sen var det kakor, kex och många och långa frysar med färdigmat. Innan kassan var det så mycket godis jag aldrig någonsin har sett. Så jag bara undrar…"

Innan min frossar-resa i Amerika såg det inte ut så här i våra butiker. Det fanns både godis, snacks, läsk och kakor men huvudparten bestod ändå av riktig mat. När förändringar sker successivt är det så lätt att bli blind.

Självklart var både fransosens och japanens frågor relevanta och jag kan inte säga annat än att vi bryr oss mer om chips, läsk, godis och skräpmat än riktig mat i vårt land. 

Så vilken blir den första modiga mataffären att vända på steken, att minska sortimentet av icke-mat till rimliga proportioner och fronta riktig mat? Hör gärna av dig, jag har en idé om hur det skulle kunna gå till!

Maria Jernsdotter Björklund