Varje dag året runt förfars enorma mängder mat i våra affärer. Tänk om det fanns någon som kunde ta rätt på de fullt ätliga livsmedel som i dag slängs bort! 

–Se själv! Det är sånt här som kastas! Fredrik Malmstedt pekar på en vagn med sallad, paprikor och gurka.

Vi befinner oss under Coop Forum vid Östercentrum i Visby, där han ger mig en hårdhänt lektion i dagens resursslöseri. Visst är de mörkröda paprikorna lite rynkiga, men fortfarande fullt användbara. Ändå har de dömts ut som osäljbara och ska därför skickas iväg som avfall. Det är så det moderna systemet för destruktion av matvaror fungerar.

Utom just här. Vår engagerade guide som råkar vara prisbelönt och engagerad kock har nämligen med stor finess stuckit in sin träslev i detta väloljade maskineri.


Fredrik har arbetat på en av Londons allra bästa restauranger. Där skickades han och de andra kockarna iväg till marknaden strax före stängning för att ta hand om de råvaror som annars skulle slängas. Riktigt mogna och mosiga tomater gör en mycket bättre gazpacho än stenhårda och smaklösa. Till exempel.


Den rynkiga paprikan kan pressas till juice och användas på något innovativt sätt i finkrogens kök eller som ingrediens i någon av de tillsatsfria färdigrätter – kallade Riktiga matlådor – som Fredrik och hans medhjälpare lagar till här nere i källarvåningen och säljer till Coopkunderna i livsmedelshallen ovanför oss. 


Tillsammans med uppfödaren Odd Norman på Ejmunds gård, som fått Gastronomiska akademiens utmärkelse för sitt gotländska kvalitetskött, driver han sedan i mars en köttbutik som är inrymd i den kooperativa supermarketen. Här kan man prova på ovanliga och intressanta styckningsdetaljer.

Inte oväntat är det ”från nos till svans” som gäller här. Det gäller att värdesätta det djur man tagit livet av och låta så lite som möjligt gå till spillo.

Läs hela artikelni Svenska Dagbladet>>
 

Annons