Att EU-parlamentet sade nej till köttklistret antyder att något stort kan vara på gång. Det handlar inte bara om att den fejkande delen av livsmedelsindustrin för ovanlighetens skull har gått på pumpen i ett EU-sammanhang – utan om något betydligt större.

Intressantare än själva beslutet är nämligen parlamentarikernas motivering. Konsumenten får inte vilseledas och tillsatser som har detta syfte bör inte tillåtas, är den glädjande utgångspunkten. Det räcker inte med att den bedrägliga substansen deklareras finstilt på förpackningen, risken för att vi ska bli förda bakom ljuset finns där ändå.

Härliga tider för oss tillsatsskeptiker alltså! Det är bara för EU-politikerna att hugga in på listan med de 319 E-numren. Finns det exempelvis några smakförstärkare eller färgämnen som har något annat syfte än att manipulera produkten för att bedra konsumentens sinnen? 

Fram till nu har hälsoeffekterna stått i centrum när tillsatserna har granskats. Om ett ämne inte har kunnat bevisas vara farligt har det satts upp på förteckningen över godkända E-nummer. Men om man istället även utgår från vårt berättigade intresse av att inte bli lurade av det vi handlar i butiken blir resultatet givetvis ett helt annat.

EU-parlamentarikerna står normalt under under stark press från industrins lobbyister. Men idag tvingas de dessutom ta hänsyn till en växande konsumentopinion som kräver rena matvaror. Det är nämligen inte bara vi  svenskar som har fått nog av livsmedelsbranschens tillsatsfrenesi.


Annons