Myndigheter anses tråkiga, men ibland bjuder de på stor komik. Särskilt kul kan det bli när högst vardagliga ord – som vi alla vet vad de betyder – av något skäl måste ges en formell definition. Enkla begrepp kan då plötsligt tömmas på sitt ursprungliga innehåll, vilket av de inblandade tjänstemännen gravallvarligt framställs som något helt logiskt.

Som i fallet med smördegen. Enligt såväl uppslagsböcker som kokböcker är denna konditoriklassiker givetvis otänkbar utan tillgång till smör. Men i livsmedelsbyråkratins korridorer – och därmed även i matfabrikerna – gäller helt andra regler.
Det är nämligen fullt tillåtet att i butik eller på konditori saluföra smördeg utan en enda liten gnutta smör. Fusket är så utbrett att den äkta varan numera är närmast utrotningshotad.

En av många som har reagerat mot detta är Matupprorets banerförare Camilla Sparring. Hon skickade ett mejl till Livsmedelsverket och exemplifierade med en Findusprodukt där härdad vegetabilisk olja, mono- och diglycerider av fettsyror samt aromämne används som smörsubstitut. Hur kan ni gå med på detta, undrade den stridbara svärdsjökullan.

Och i fredags kom svaret. Statsinspektör Alexander Sobestiansky som i våras sade att smördeg verkligen måste bestå av smör, förklarade nu att detta inte stämmer men att det inte är den svenska myndigheten utan EU som ligger bakom smördränaget. Det finns visserligen en EU-förordning som stadgar att man inte får använda termerna smör, mjölk och grädde i en varas beteckning om inte dessa ingredienser ”utgör en väsentlig beståndsdel” av produkten. Men det räcker sällan med att läsa ett dokument.
I en annan EU-handling – ”Kommissionens beslut av den 28 oktober 1988 (885/66/EEG)” – görs egendomligt nog undantag för bland annat smördeg. Och när man studerar listan över övriga undantag är det, mitt i bedrövelsen, omöjligt att inte glädjas över byråkraternas sinne för – ofrivillig? – humor. Eller vad sägs om följande uppräkning:
• jordnötssmör
• kakaosmör
• smörsopp
• kokosmjölk
• ostkex
• margarinost

Samma tjänstemän som anser det högst rimligt med en smörfri smördeg känner ett behov av att påpeka att inte heller en skogssvamp behöver vara tillverkad av smör.
Kanske hänger det ändå ihop. På något mystiskt sätt.
 


Annons