Igår kväll i Bergen hamnade jag i en offentlig debatt med den norska livsmedelsindustrin. Min opponent representerade flera av grannlandets mest välkända varumärken, bland annat den inhemska jätten Toro, som motsvarar vårt Blå Band.

Många människor har drabbats av pulverfobi, var hans tes. Vi konsumenter inser inte att det som ligger i påsarna egentligen är riktiga råvaror som bara har torkats. Den som är emot en sådan beprövad teknik borde även vara motståndare till mjöl, framhöll han, och kom därefter med ett djärvt förslag.

Läs innehållsförteckningarna nästa gång ni är i butiken, uppmanade han publiken. Då får ni själva se hur få tillsatser vi använder oss av.

Så i morse när jag hade några timmar över innan planet skulle gå kände jag mig tvungen att ta honom på orden. Den första produkt jag fick fatt i var Toros mörka köttbuljong. Innehåll: proteinextrakt av soja, smakförstärkaren jästextrakt, salt, smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621), vegetabiliskt fett, köttextrakt, färgämne (E160), aromämne, kryddor och selleriextrakt.

”Magisk kraft!” utlovar tillverkaren på förpackningen.

Annons