Sitter och skriver på en ny bok och har just hittat en uppgift som jag inte kan hålla inne med. Egentligen är det ingen nyhet alls, och borde vara känt för mig sedan den där lunchen på Frankfurts flygplats för några år sedan.

Jag upptäckte då att det vid vissa av rätterna på menyn fanns en finstilt notering om vilka tillsatser som hade använts. Eftersom detta passar in i ett resonemang i den nya boken var jag i veckan tvungen att kolla saken noggrannare. Finns det en tysk lag som kräver att krögaren ska redovisa tillsatserna för sina matgäster?
Jovisst, svarade SvD:s Tysklandskorrespondent Tomas Lundin, och skickade snart över en beskrivning av denna tyska förordning, som började gälla 1998.

Följande tillsatser måste anges på menyn: konserveringsmedel, färgämnen, smakförstärkare, fosfater, antioxidationsmedel, sötningsmedel, vax och svaveldioxid.

Ingen kan alltså servera färgade oliver utan att berätta det. Inte heller såser och soppor med smakförstärkare eller potatissallad med konserveringsmedel och färgämnen.
Till och med gatuköken måste deklarera vilka ljusskygga ingredienser de har blandat ned i korvsmeten.

Så vad väntar svenska lagstiftare och myndigheter på? Ett effektivare sätt att sticka hål på alla pinsamma påståenden om ”hemlagat” och ”på husets vis” är väl svårt att tänka sig. Frågan är bara hur små bokstäver de skamsna krogägarna kommer att viska fram sina många E-nummer med.
Annons