I våra matbutikers ständigt pågående skönhetstävling gäller stenhårda utseendekrav. Just nu är stora delar av den svenska äppelskörden hotad eftersom frukterna på ytan har en liten defekt

Förmodligen hade vi fallit för de allra billigaste biljetterna med den längsta restiden. Väntetiden på Heathrow den där junieftermiddagen för åtta år sedan var i alla fall ordentligt tilltagen. I timmar skulle vi tvingas driva runt i den enorma flygplatsens hav av globaliserad konfektyr, konfektion och kosmetika.

Räddningen blev en bokhandel, som visade sig vara oväntat välförsedd. Efter en halvtimmes ganska grundlig inventering stod jag där med en märkvärdig pocketbok i handen. Uppenbarligen handlade den om mat, men utan ett enda recept eller minsta lockande bild. Kanske var det ganska anskrämliga omslagets skrikighet som gav mig den första impulsen att plocka den från hyllan.


Äpplen_med_slipsar[Lars-Olof Börjesson - Äppelriket]

  Äpplen med så kallad slips
  smakar precis lika gott som
  andra äpplen. Foto: Lars-Olof
   Börjesson

Not on the Label, som boken hette, skulle hur som helst komma att bli mitt livs viktigaste ögonöppnare. Långt innan jag hade en tanke på att skriva egna böcker fångades jag nu av The Guardian-journalisten Felicity Lawrence väldokumenterade avslöjanden om våra moderna livsmedel. Om det som aldrig sägs på innehållsförteckningen, the label.Jag lusläste. Och bland mina många understrykningar finns ett stycke som beskriver den avancerade sorteringsmaskin, Greefa Intelligent Quality Sorter, som ska se till att endast de äpplen som har ett perfekt yttre når butikerna.

För att kunna göra sina kvalificerade bedömningar är denna bisarra apparat försedd med ett antal kameror som kan ta upp till 70 färgbilder av varje äpple som dyker upp på transportbandet. Detta möjliggör att man kan upptäcka prickar, fläckar och andra avvikelser ned till en millimeters storlek och sortera bort de frukter som inte klarar de strikta estetiska krav som gäller. 

Dagens utbredda utseendefixering omfattar alltså även frukter och grönsaker, och för tillfället är det den svenska skörden av äppelsorterna Aroma, Discovery och Ingrid Marie som ligger illa till. Frost under blomningen i Östra Skåne har gjort att många äpplen har drabbats av en förändring i skalet, ett smalt stråk som av odlarna kallas ”slips”.

Äpplena smakar visserligen precis lika gott som vanligt, men vi handlar ju så mycket med ögonen, vilket gör att frukten anses svårsåld till konsument. 

Eftersom ”slipsens” längd överstiger 4 cm skulle äpplena egentligen inte ens kunna räknas som klass 2-frukt och därför automatiskt bli industriråvara, men genom ett tillfälligt undantag från reglerna kommer de nu lyckligtvis att få säljas som klass 2.

Frågan är bara vilka livsmedelsaffärer som kommer att ta in dem? De stora kedjorna brukar inte befatta sig med annan frukt än den som ligger på den högsta estetiska nivån, klass 1, trots att denna kategorisering inte säger ett dugg om smakupplevelsen – eller näringsvärdet.

Men skulle ”slipsäpplena” ändå dyka upp i din butik: Köp!

Mats-Eric Nilsson

Krönikan har tidigare varit införd i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>


PS. Du missar väl inte Äkta varas fruktförmedling och kampanjen Fallfrukt. DS.


Annons