Det finns olika sätt att bemöta nyfikna konsumenters intresse för vad som kan tänkas finnas i maten. Att göra den lagstadgade informationen så svåråtkomlig som möjligt är en vanlig utväg. Särskilt för de producenter som inte tycker sig ha något innehåll att skryta med.
Man väljer då att liksom viska då fram de många E-numren. Bokstäverna i innehållsförteckningen trycks med så små bokstäver som möjligt. Och skulle de inte bli tillräckligt oläsliga av detta använder man bara en bakgrundsfärg som sänker läsbarheten ytterligare.

Men detta kan snart vara ett passerat stadium. SJ har nämligen kommit på en betydligt radikalare lösning. Ingredienslistan på bistrovagnarnas plastmackor har numera med ett specialknep i praktiken gjorts helt oåtkomlig.

På etiketten syns inga ingredienser alls. Den matintresserade kunden förväntas istället lyfta på en flik på för att få veta vilka tillsatser smörgåsen består av. Och väljer man mellan olika mackor måste man före köpet pilla upp flera luckor. Om det överhuvudtaget går.
Ofta har fliken klibbat fast i underlaget, som på en misslyckad adventskalender.

På mitt X2000-tåg från Malmö till Stockholm igår kväll gick det inte att läsa innehållsförteckningen på någon enda av de 20 smörgåsar som fanns till försäljning.
Kanske ett fall för Livsmedelsverket som säger att uppgifterna ska vara ”väl synliga” och ”klart läsbara”?
Annons